Volgens Iraanse media heeft het Iraanse leger een ‘niet-geïdentificeerde’ buitenlandse drone neergeschoten aan de Golfkust. De Verenigde Staten ontkennen dat het om een Amerikaanse drone gaat.

De drone werd volgens Iraanse media boven de haven van Bandar-e Mahshahr neergeschoten door Iraanse Mersad-luchtdoelraketten. In de stad bevindt zich belangrijke olie-infrastructuur. Volgens de provinciale gouverneur van Khuzestan Gholamreza Shariati gaat het om een “buitenlandse drone”.

VS: “Geen Amerikaanse drone”

“Op dit moment wordt het puin […] weggehaald door de strijdkrachten en deskundigen begonnen met het onderzoek ervan. […] De resultaten van het deskundig onderzoek zullen openbaar worden gemaakt zodra men meer weet”, zei Shariati.

De Verenigde Staten waren er snel bij om te zeggen dat het niet om een Amerikaanse drone gaat. “Vermeende meldingen van een neergeschoten Amerikaanse drone zijn onjuist”, klinkt het bij het ‘Central Command’ (CENTCOM) van de VS.

Iran heeft in het verleden al herhaaldelijk beweerd drones te hebben neergeschoten. In juni werd een Amerikaanse bombardement op Iran op het nippertje afgeblazen door de Amerikaanse president Donald Trump, nadat Iran een Amerikaanse drone had neergehaald. Volgens Iran bevond die drone zich in het Iraanse luchtruim.