In België en Nederland zijn afgelopen dinsdag zes mannen opgepakt die grote sommen geld overhandigd hebben aan strijders van Islamitische Staat. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De mannen zeiden geld in te zamelen voor “oorlogsslachtoffers”, maar in werkelijkheid sluisden ze alles door naar IS in Syrië. 

Doorbraak in een groot onderzoek naar terrorismefinanciering, afgelopen dinsdag. In Nederland en België werden tezelfdertijd respectievelijk vier en twee mannen aangehouden in het kader van een onderzoek naar de financiering van terreurgroep Islamitische Staat. Officieel zamelden ze geld in met als doel “hulp te bieden aan oorlogsslachtoffers”.

Versluisd naar IS

De door hun opgerichte stichting haalde in Nederland minstens 200.000 euro op aan donaties. Hoeveel geld ze in België inzamelden, is niet gekend. Van die minstens 200.000 euro ging ruim 130.000 euro rechtstreeks naar Syrië. Het geld werd contant afgehaald en versluisd naar gebieden waar IS aan de macht was. De rest van het geld werd gebruikt om reizen naar Syrië te financieren.

Naast financiering van terroristische activiteiten wordt één van de mannen ook beschuldigd van verduistering. Hij zou immers een deel van het ingezamelde geld hebben overgemaakt aan een andere stichting waarvan hij eigenaar is.