Zondag leken de sterren voor paars-groen nog gunstig te staan: Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) lanceerde een aanval op de ‘onverantwoordelijke’ N-VA en leek een opening te maken voor paars-groen. Het probleem? Er lekten een aantal (sociale) voorstellen die onder meer de Open Vld-Kamerfractie zwaar op de maag liggen. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem sluit zich aan bij die kritiek. Sterker nog: de opdracht van informateur en PS-voorzitter Paul Magnette is, volgens de christendemocraat, aan het eind van de bobijn”.

Hebben de links-progressieve krachten hun hand overspeeld? De week begon alleszins goed, met zondag forse kritiek op de N-VA door Vlaams minister Bart Somers. Dat impliciet pleidooi voor paars-groen kreeg later (opnieuw) de steun van links-liberaal Gents burgemeester Mathias De Clercq. De positieve stemming bleef evenwel niet duren eens enkele voorstellen van Magnette uitlekten. Zo was de Kamerfractie van de liberalen allerminst tevreden met het sociaal-economische luik. “Iedereen is het er over eens dat de nota van Magnette geen basis kan zijn voor onderhandelingen”, liet Kamerfractieleider Egbert Lachaert gisteren optekenen.

De Crem haalt uit naar “bijzonder onrespectvolle” manier van de abortuscoalitie

Tegelijkertijd werkten PVDA, Groen, Ecolo, sp.a, PS, MR en Open Vld verder aan een ingrijpende versoepeling van de abortuswetgeving, iets dat CD&V, N-VA en Vlaams Belang in het harnas jaagt. Zo willen, naast de N-VA, de twee kandidaat-CD&V-voorzitters de voorgestelde wijzigingen opnieuw op de regeringstafel leggen. Ook De Crem laakt de  “bijzonder onrespectvolle manier waarop partijen die met ons willen onderhandelen over een eventuele regeringsvorming ons behandelen”.

De rechtse christendemocraat heeft niet alleen problemen met de links-liberale abortusvoorstellen. Ook de sociale maatregelen die Magnette voorstelt kan De Crem niet smaken. Een verlaging van de pensioenleeftijd is zo voor de ontslagnemende minister onbespreekbaar. “De sociaal-economische herstelmaatregelen blijven aangehouden”, stelde de christendemocraat volgens BELGA tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Een werkloosheidsvergoeding voor iemand die vrijwillig ontslag neemt? “Totaal onmogelijk”, aldus De Crem.

De christendemocraat verbond het kostenplaatje van de voorgestelde maatregelen ook met een communautaire component. “Als die worden afgewenteld op het noorden van het land (…) dan denk ik dat men daar wel aan het eind van de bobijn zit”, aldus De Crem.