Informateur en PS-voorzitter Paul Magnette organiseerde donderdag een persconferentie over zijn formatieopdracht. Daarbij verklaarde Magnette dat hij eerst inhoudelijk te werk wil gaan. In een later stadium wil de PS-politicus onderzoeken welke overeenkomsten met welke partijen kunnen worden gesloten. De informateur blijft, ondanks de grote verschillen, optimistisch. “Ik weet dat ons land al door diepere crisissen is gegaan en we altijd een oplossing gevonden hebben. Ik geloof rotsvast in de toekomst van dit land”, citeert De Morgen Magnette.

De patstelling op federaal niveau houdt aan, maar er beweegt wel wat. Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) zijn ontheven uit hun functie als pre-formateurs zonder veel succes, en koning Filip heeft nu PS-hardliner Paul Magnette aangeduid. De PS-politicus moet uiterlijk op 18 november verslag uitbrengen bij de vorst.

Magnette kiest alvast, zo weet De Standaard, voor een andere aanpak. “Ik denk dat we van methode moeten veranderen. Nu bepalen we eerst welke partijen tot de coalitie moeten behoren, en dan pas wat we samen gaan doen. Die methode werkt niet meer. We moeten eerst de uitdagingen voor ons land bepalen, voor het over de partijen gaat”, klinkt het bij de informateur. Magnette hoopt eerst inhoudelijk te werken en de “prioritaire thema’s” te identificeren. Daarvoor zal hij spreken met de N-VA, liberalen, christendemocraten, socialisten en ecologisten. In een later stadium wil Magnette kijken met welke partijen er overeenkomsten kunnen worden gevonden. 

Magnette: “Het zal niet makkelijk worden”

Volgens Magnette zal het “niet makkelijk worden”. “De verkiezingsuitslag maakt een snelle oplossing onmogelijk. Er zijn niet alleen grote verschillen tussen de partijen, er zijn ook veel spanningen”, klinkt het. Toch is de PS-kopman optimistisch. “Ik weet dat ons land al door diepere crisissen is gegaan en we altijd een oplossing gevonden hebben. Ik geloof rotsvast in de toekomst van dit land”, citeert De Morgen de informateur.

Allicht zal Magnette een paars-groene coalitie prefereren. Het probleem? Samenwerken met de vier linkse partijen (PS, sp.a, Groen en Ecolo) verdeelt Open Vld. Zo klonk Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert eerder zeer negatief over samenwerking met de ecologisten. “Als je […] naar het economische programma van de Franstalige ecologisten kijkt: dat ligt heel dicht bij de PTB. Dat zal toch enkel kunnen als zij hun programma ritueel verbranden”, stelde Lachaert. Gents burgemeester Mathias De Clercq bepleitte vanmorgen als eerste Open Vld’er een federale paars-groene coalitie. “Ik besef dat deze visie is als vloeken in de kerk. Maar zwijgen is geen optie meer”, aldus de ‘poster boy’ van de linkerzijde binnen Open Vld. 

Lachaert: “Pessimistisch over paars-groene samenwerking”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken