Roger Hallam, de mede-oprichter van de klimaatprotestgroep Extinction Rebellion, heeft voor verontwaardiging gezorgd door te zeggen dat de Holocaust “gewoon een zoveelste kloterij in de menselijke geschiedenis” was. 

Roger Hallam deed de uitspraken tijdens een interview met Die Zeit. Volgens hem was de Holocaust “gewoon een zoveelste kloterij in de menselijke geschiedenis”. Volgens Hallam worden de Duitsers afgeremd door hun houding tegenover de Joodse genocide. “De extremiteit van een trauma” kan volgens hem verhinderen dat men “er lessen uit trekt”. 

“Zoveelste kloterij in menselijke geschiedenis”

“Het is een feit dat miljoenen mensen door de geschiedenis heen regelmatig onder wrede omstandigheden zijn vermoord”, zei Hallam. Daarbij haalt hij ook het voorbeeld van Kongo-Vrijstaat aan. “In feite zou je kunnen zeggen dat het een gewone gebeurtenis is”, zei de Britse klimaatactivist.

De Duitse tak van Extinction Rebellion heeft intussen afstand genomen van Hallam. De Duitse klimaatactivisten vinden zijn uitlatingen “schadelijk” en “relativerend” in zowel de inhoud als de terminologie. 

De uitlatingen waren volgens de groepering “niet representatief voor XR Duitsland”. “Hij besprak zijn commentaar op geen enkele manier met ons”, klinkt het. De Duitse tak van de klimaatbeweging probeerde ook de bijdrage van Hallam tot de beweging te minimaliseren.