De patstelling op federaal niveau houdt aan, maar er beweegt wel wat. Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) zijn ontheven uit hun functie als preformateurs zonder veel succes, en koning Filip heeft nu PS-hardliner Paul Magnette aangeduid. Hiermee wordt mogelijk N-VA aan de kant geduwd ten voordele van een linkse paars-groene formatie. Maar de meeste Vlamingen verkiezen nieuwe verkiezingen, zo blijkt uit een peiling van iVOX in opdracht van VTM en Het Laatste Nieuws. Als tweede populairste optie is een paars-gele regering. Een linkse paars-groene regering is net het minst populair onder Vlamingen, zo blijkt.

Maar liefst 46,6% van de Vlamingen is het gedoe met de (pre)formateurs, de consultatierondes bij de koning en de dreiging van een linkse regering zonder Vlaamse meerderheid beu. Zij willen vandaag – 163 dagen na de verkiezingen in mei – opnieuw verkiezingen en hopen op die manier de patstelling te verbreken. Daarnaast verkiest 29,7% een paars-gele regering, dus met de PS én N-VA. Amper 23,6 procent wil paars-groen gerealiseerd zien (met PS, zonder N-VA). En laat dat nu net de piste zijn die Magnette allicht gaat varen, al zou Magnette ook met N-VA gaan praten, tweet Bernard Demonty van Le Soir.

Paars-groen geen voorkeur, maar Vlamingen liggen wel wakker van uitblijven regering

Verder blijkt ook dat Vlamingen wel degelijk wakker liggen van het uitblijven van de federale regering. 54,6% gaat akkoord met die stelling, zo blijkt verder uit de peiling van VTM en HLN. 41,9% dan weer (eerder) niet.

Het onderzoek door iVOX werd uitgevoerd bij 1.000 Vlamingen en er werd rekening gehouden met representativiteit inzake geslacht, leeftijd, diploma en stemgedrag bij de vorige verkiezingen. De foutmarge bedraagt maximaal 3,02%.

Lees ook:

Magnette over N-VA: “We staan nergens en zijn over niets het eens”