De nieuwe centrumrechtse Griekse regering gaat overvolle open migrantenkampen – met in totaal 33.000 migranten – op vijf eilanden in de Egeïsche Zee vervangen door gesloten centra.

De laatste maanden is er een grote toename van het aantal migranten dat de zee vanuit Turkije oversteekt naar Griekenland. De situatie in open migrantenkampen, zoals dat in Moria op Lesbos of Vathy op Samos, is intussen schrijnend. In oktober waarschuwde de EU-Mensenrechtencommissaris Dunja Mijatović dat de situatie op de Egeïsche eilanden stilaan “explosief” wordt.

Open migrantenkampen vervangen door gesloten centra

De open kampen worden gesloten en vervangen door vier of vijf nieuwe centra die plaats bieden voor 1.000 tot 5.000 mensen. Het gaat om gesloten uitwijzingscentra. “Een duidelijke boodschap moet worden gestuurd naar diegenen die van plan zijn of denken om illegaal naar het land te komen als ze geen recht hebben op asiel”, zegt regeringswoordvoerder Stelios Petsas.

Daarnaast wil de centrumrechtse regering de Griekse land- en zeegrenzen beter bewaken. Ook wordt de asielprocedure versneld. De regering wil ook 20.000 migranten naar het Griekse vasteland verhuizen en 10.000 afgewezen asielzoekers tegen het einde van 2020 naar Turkije deporteren.

Dodelijke rellen en overlast

In september kwamen er 10.551 migranten over de zee aan in Griekenland. In oktober waren er dat 8.996. Intussen huisvesten de kampen op de eilanden in de Egeïsche Zee meer dan 33.659 mensen.

De kampen zorgen voor grote overlast voor de lokale bevolking. Bovendien breekt er regelmatig geweld uit. In september stierven twee mensen tijdens rellen in het kamp in Moria op Lesbos. Het kamp huisvest 15.000 mensen, terwijl er eigenlijk voor slechts 3.000 hoofden plaats is voorzien.

Griekenland verstrengt asielprocedure