Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) ging maandagavond in de clinch met Vlaams Belang. In navolging van Vlaams integratieminister Bart Somers (Open Vld) wist ook De Clercq de brandstichting in Bilzen voor de voeten te smijten van het Belang. “U bent brandstichter, letterlijk en figuurlijk bijna”, klonk het op het randje van laster uit de mond van De Clercq. Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn noemde ze “schandalig en er ver over” en eiste verontschuldigingen. Die kwamen er echter niet, zo weet Het Nieuwsblad.

Een “beschamende discussie”, zo noemde Het Laatste Nieuws het debacle van maandagavond ook wel. Naar aanleiding van de opvang van vluchtelingen én van Roma-zigeuners in wijk Muide-Meulestede uitten Vlaams Belang en N-VA ongerustheid in de Gentse gemeenteraad. Vooral de containerwoningen en de opvangboot werden aangeduid als mogelijk problematisch. Burgemeester De Clercq maakte zich echter boos en richtte zijn pijlen daarbij op Vlaams Belang.

Momentopname in gemeenteraad.
Foto: Schermafbeelding opnames Gentse Gemeenteraad. Een momentopname in het over-en-weer-geschreeuw.

De Clercq aan VB’er Deckmyn: “U moet beschaamd zijn. U bent brandstichter”

“U heeft het over dit soort mensen, dat soort mensen … Dat is stigmatiseren en viseren. Dat is bijzonder af te keuren. Het woordgebruik stoort mij. U pookt de boel op en voedt de angst, samen met uw mantelorganisatie Voorpost”, zo citeert Het Nieuwsblad De Clercq. Na te verwijzen naar een verwijderde Facebookupdate van een vermeend lid van Voorpost (radicaal-rechtse actiegroep, red.) waarin de brand in het toekomstig asielcentrum in Bilzen werd bejubeld vroeg De Clercq boos: “Neemt u daar afstand van? U moet beschaamd zijn, dat is walgelijk. Dit doet terugdenken aan bepaalde regimes in de Reichstag, om de woorden van Bart Somers te herhalen. U bent brandstichter, letterlijk en figuurlijk bijna. We hebben gezien in Bilzen tot wat dat leidt. Dit is politieke terreur. Uw woorden zijn niet vrijblijvend.”

De zware beschuldigingen – brandstichten is uiteraard een misdrijf en iemand valselijk van een misdrijf beschuldigen betreft laster – zorgden voor een hevig heen-en-weergeschreeuw. “Ik pik dit niet. Ik word hier beschuldigd van politieke terreur. En dan maar wijzen op de verruwing van de maatschappij. U doet zelf wat u ons verwijt”, zo zei Deckmyn van het Vlaams Belang. Hij noemde de uitspraken “schandalig en er ver over” en nam het op voor Voorpost. “U verbergt zich achter scheldpartijen. Heel gemakkelijk om mensen zo weg te zetten, dan moet u het debat niet voeren. Uw beschuldigingen raken mij niet. U reageert op een zeer agressieve manier op de bezorgdheden van veel mensen in deze stad. Kritiek hebben op vreemdelingen is zogenaamd verdelen. Terwijl het gaat om de komst van een problematische populatie.”

Vlaams Belang Gent laat weten te onderzoeken of er een klacht bij de rechtbank kan ingediend worden. Ook een klacht bij de deontologische commissie wordt evenzeer overwogen.