De politie-agent die vorig jaar in Gent een Nigeriaanse man neerschoot, in het kader van een toenmalige verdenking van gijzeling, is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf. Van een carjacking of gijzeling bleek immers geen sprake te zijn. Het slachtoffer overleefde het incident, maar de burgerlijke partijen vonden evenwel dat de agent opzettelijk schoot – met een racistisch motief – en eiste een grotere straf. “Het schot was ongeoorloofd, maar niet bedoeld”, oordeelde de rechtbank finaal en rapporteert Het Laatste Nieuws.

De feiten dateren van 4 juni 2018. Omstaanders zagen een Afrikaanse man een blonde vrouw met enige agressie bejegenen in een wagen. De vrouw wilde uitstappen, maar de man sleurde haar hardhandig terug in de wagen. Een van de politie-oproepen die werd geplaatst, gaf zelfs mee dat de man een mes bij had. De Gentse politie reageerde snel en lokaliseerde de wagen spoedig. De auto zwalpte over de baan en het voetpad terwijl de man en de vrouw duidelijk ruzie hadden. Tijdens de interventie liep het echter fout.

Rechtbank Gent duidelijk: “Geen enkele aanwijzing voor racistisch motief”

“Hij (de agent die het schot afvuurde, red.) identificeerde zich niet en had geen overleg met de andere teamleden”, las de rechter voor uit het vonnis en citeert Het Laatste Nieuws. Terwijl hij de passagiersdeur opende, loste hij ineens een schot dat de bestuurder raakte in de borstkas. “De beklaagde maakte de fout dat hij zijn vinger op de trekker van het wapen liet liggen. Daardoor vuurde hij per ongeluk. Na het schot oefende hij meteen druk uit op de wonde. Hij heeft geen fouillering uitgevoerd. Dat wijst erop dat hij meer begaan was met het leven van het slachtoffer.” De agent zou volgens getuigen ook onmiddellijk beginnen vloeken zijn na het schot; een teken dat wijst op een ongeluk.

Achteraf bleek er helemaal geen sprake te zijn van een carjacking of een ontvoering, maar van een koppel dat een verhitte ruzie had. Ook het mes waar in de meldingen sprake van was, werd niet gevonden. Maar door deze meldingen waren de agenten wel extra alert. En omdat het slachtoffer volgens de agenten agressieve bewegingen maakte, zoals kloppen op het dashboard en zwaaien met zijn riem, gingen ze uit van een levensbedreigende situatie. “Hij is zijn koelbloedigheid verloren en heeft in de extreme stresssituatie de trekker overgehaald hoewel dat niet de bedoeling was. Daarnaast overschatte hij zijn eigen capaciteiten. Hij had geen bijzondere opleiding gekregen om een dergelijke interventie uit te voeren en was aan het improviseren.”

De burgerlijke partijen beweerden bij de behandeling van de zaak nog dat de agent opzettelijk schoot en racistische gemotiveerd was. De rechtbank veegde dat echter van tafel. “Daar is geen enkele aanwijzing van. [De beklaagde] heeft onvoorzichtig opgetreden en heeft niet als een normale, voorzichtige politieagent gehandeld. Huidskleur had er [echter] niets mee te maken.”

Lees ook het stuk uit 2018:

Politie Gent schiet man van Afrikaanse origine neer: Mogelijke gijzeling