“Gaan jullie afslachten”: Gevangen IS-vrouwen nog even radicaal

0
3737

Dat het gevangenkamp voor IS-vrouwen en -kinderen in Al-Hol onder Koerdische controle een kweekgrond voor islamistisch extremisme is, was al langer gekend. Maar een nieuwe reportage van Sky News toont aan hoe extreem het er precies aan toe gaat. Een klein jongetje voor de camera liet zonder emotie weten dat ze ons Westerlingen “zullen doden. We zullen jullie doden door jullie af te slachten.” De meeste vrouwen en moeders lopen er rond in boerka en organiseren zelfs een religieuze politie, zodat afvalligen gestraft worden. Velen van de gevangen IS-moeders en – kinderen blijken dus nog even radicaal, zo niet radicaler.

Maar liefst 70.000 mensen verblijven in het Al-Hol-kamp onder controle van het door de Koerden gedomineerde SDF. Onder hen slachtoffers van IS die op de vlucht gingen, maar ook IS-vrouwen zelf en hun kroost. Een nieuwe reportage van Sky News toont hoe velen van hen allesbehalve tot inkeer zijn gekomen en hun radicale islamitische opvattingen en geloof blijven belijden. “In Al-Hol wordt een mini-kalifaat gecreëerd.”

In het Al-Hol-kamp blijft de islamistische tumor groeien

Het kamp is bovendien bijzonder onveilig. Steekpartijen zijn er courant, net als moorden. Veel IS-moeders zijn er nog even radicaal en dwingen hun geloofsovertuigingen af met behulp van een totalitaire religieuze politie. De kinderen – van Finland, Rusland, Bosnië, China, Frankrijk… – worden er opgevoed om de extreme islam uit te dragen met geweld.

Een kindje, niet ouder dan tien jaar, trekt de aandacht van de cameraploeg van Sky News. Het jongetje citeert een vers uit de Koran. “God zegt: bekeer u oprecht tot Allah in de hoop dat uw Heer u van uw kwalen zal verwijderen.” Vervolgens zegt hij zelf kalm: “We zullen jullie doden door jullie af te slachten. We zullen jullie afslachten.” De woorden laten een impact na bij de journalist: “Dit zijn geen natuurlijke instincten van een kind.”

IS-vrouwen op weg naar Europa en getraind om aanslagen te plegen

Eerder afgelopen weekend bleek ook al hoe twee Antwerpse IS-vrouwen – voorheen gevangen door de Koerden – zijn ontsnapt. Het gaat om Kaoutar Bioui (32) – alias Umm Haniefa en Rahma Benmezian (31), ook wel gekend als Umm Nusaiba. Uit bekende informatie was al geweten dat ze werden getraind om aanslagen te plegen. Diverse bronnen lieten Het Laatste Nieuws tevens weten dat de vrouwen ook al in Turkije zouden zijn en bovendien op vrije voeten. Dit staat in schril contract met de geruststellende boodschappen die minister Koen Geens (CD&V – Justitie) en Pieter De Crem (CD&V – Binnenlandse Zaken) de wereld in stuurden na de start van nieuwe Turkse agressie in noordoostelijk Syrië. Zij lieten weten dat de Turks-Syrische grens “streng bewaakt” zou zijn en dat IS-strijders nooit tot hier zouden geraken.

Eerder ontsnapten ook Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt en werd Fatima Benmezian (de jongeren zus van Rahma) gevat binnen Turkije. Zij hoopt allicht gerepatrieerd te worden naar België. Turkije is dan ook vandaag gestart met het terugsturen van ‘foreign terrorist fighters’ naar Europa.

Lees ook:

IS-vrouwen ‘veroordelen’ afvalligen tot de dood in kamp Al-Hol