Philippe Goffin (MR) is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en Defensie. Dat maakte kersvers MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zaterdag zelf bekend en brengt Belga. Goffin was sinds 2010 Kamerlid en volgt nu partijgenoot Didier Reynders op in de federale regering. Die laatste vertrekt naar de Europese Commissie.

Goffin krijgt de bevoegdheden Buitenlandse Zaken en Defensie. Premier in lopende zaken Sophie Wilmès (MR) neemt de bevoegdheden Beliris en de federale culturele instellingen van ex-minister Reynders over. David Clarinval (MR) die eerder al Wilmès opvolgde als minister van Begroting wordt nu ook vicepremier.

Bouchez draagt uitdager Goffin voor als minister

Goffin is jurist en zetelt sinds 2010 in de Kamer. Hij nam het onlangs nog op tegen kersvers MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bij de voorzittersverkiezingen van de Waalse liberalen, die hem nu voordraagt als opvolger van Reynders. 

Volgens Bouchez is zijn uitdager de geknipte kandidaat voor de functie. Zijn uitgebreide talenkennis en parlementaire ervaring zouden de doorslag hebben gegeven. De nieuwe MR-voorzitter benadrukt wel het belang om zo snel mogelijk een nieuwe federale regering met volle bevoegdheid te hebben. Inmiddels is het zo’n jaar geleden dat de regering-Michel viel over het VN-migratiepact en een half jaar na de verkiezingen. 

Lees ook:

Nieuwe MR-voorzitter: “Land niet blokkeren voor communautaire”