Het Europees Parlement vraagt de lidstaten van de Europese Unie om kinderen van IS-strijders die momenteel in Syrië zitten, te repatriëren naar Europa. Dat stellen ze in een resolutie die aangenomen werd naar aanleiding van de dertigste verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, en wordt gemeld door Belga

Nu terreurgroep Islamitische Staat bijna al haar grondgebied in Syrië en Irak verloren heeft, willen alsmaar meer IS-vrouwen met hun kinderen terug naar Europa komen. Ze reisden enkele jaren geleden af naar IS-gebied, maar willen nu dus terugkeren. In heel Europa woedt het debat over de vraag of Europese landen dat al dan niet moeten doen.

Europees Parlement mengt zich

Het Europees Parlement mengt zich nu uitdrukkelijk in die discussie. Gisteren namen ze een resolutie aan die de Europese lidstaten vraagt kinderen van IS-strijders terug te halen. “Rekening houdend met hun specifieke gezinssituatie en het belang van het kind als belangrijkste overweging”, klinkt het. Een leeftijdsgrens wordt niet vermeld in de resolutie, en dus zou het gaan om kinderen tot 18 jaar. In België werd besloten dat kinderen tot 10 jaar teruggehaald kunnen worden. 

Alle Belgische partijen, op N-VA en Vlaams Belang na, steunden de resolutie. Open Vld motiveert die beslissing door te benadrukken dat kinderen van IS-strijders “de slachtoffers zijn van de beslissingen van hun ouders, geen daders”.