De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) heeft hard uitgehaald naar de Franse president Emmanuel Macron (LREM), omwille van diens uitspraken over de “hersendood” van de NAVO en de kritiek op de Turkse inval in Noord-Syrië. “Je moet eerst nagaan of je zelf hersendood bent”, zei Erdogan.

Recent zei de Franse president Emmanuel Macron (LREM) in een interview met The Economist dat hij vreesde dat de NAVO “hersendood” was. Daarbij haalde hij de gespannen relatie met de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) en de Turkse inval van Noord-Syrië aan.

“Macron moet eerst nagaan of hij zelf hersendood is”

Enkele dagen voor een NAVO-top pikte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) op die opmerkingen in. “Ik richt me vanuit Turkije tot de heer Macron en ik zal het bij de NAVO zeggen: je moet eerst nagaan of je zelf hersendood bent. Het is niet aan Macron om te bespreken of Turkije in de NAVO moet blijven of eruit gezet moet worden”, zei Erdogan. 

“Ik heb hem al vele malen uitgelegd met welke bedreigingen wij vanuit Syrië worden geconfronteerd. Maar hij heeft het nooit begrepen. Geloof me, hij is zo onervaren. Hij weet niet wat de strijd tegen het terrorisme is. Daarom heeft de ‘Gele Hesjes’-beweging bijna heel Frankrijk bezet. Hij slaagde er niet in om de rechten van zijn eigen burgers te eerbiedigen”, klinkt het.

“Beledigingen”

Volgens de Turkse president weerspiegelt de kritiek van Macron een “ziek en zwak begrip”. Erdogan vroeg zich ook af waarom Frankrijk militair aanwezig is in Syrië. “Wat doe je daar? Je hebt geen recht om daar aanwezig te zijn. Je bent ook niet uitgenodigd door het regime”, klinkt het.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken was niet opgezet met de uitlatingen van Erdogan. De Turkse ambassadeur in Parijs werd op het matje geroepen omwille van de “beledigingen”. Turkije weigert een NAVO-verdedigingsplan voor de Baltische staten en Polen te steunen, tenzij het meer steun krijgt voor de strijd tegen de Koerdische YPG in Noord-Syrië.