De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) heeft er opnieuw mee gedreigd om “de poorten” naar Europa “te openen” voor miljoenen migranten, als Turkije niet meer internationale steun ontvangt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) bezocht de Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Daar vroeg Erdogan om meer financiële steun van de EU-landen om een zogenaamde ‘veilige zone’ in Noord-Syrië te creëren. Meteen dreigde Erdogan er opnieuw mee om anders de “poorten” naar Europa “te openen”.

“Geen andere keuze dan de poorten te openen”

“Of er nu wel of niet steun komt, wij zullen onze gasten blijven ontvangen, maar slechts tot op zekere hoogte. Als we zien dat dit niet werkt, zoals ik al eerder zei, hebben we geen andere keuze dan de poorten te openen. Als we de poorten openen, is het duidelijk waar ze naartoe gaan”, zei Erdogan.

Orbán zegde zijn steun toe aan Erdogan. “Zonder Turkije kun je de migratie naar Europa niet stoppen. Als gevolg hiervan is Hongarije een strategische partner van Turkije op het gebied van veiligheid en migratievraagstukken”, zei de Hongaarse premier. “We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat massa’s migranten aan de zuidgrens van Hongarije aankomen, en daarvoor hebben we de hulp van Turkije nodig.”

Ankara en Boedapest onderhouden goede diplomatieke banden. Binnen de Europese Unie is Orbán een van de weinige bondgenoten van Erdogan. Zo steunde Hongarije de Turkse inval in Noord-Syrië, in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen.

Erdogan dreigt ermee 3,6 miljoen Syriërs naar Europa te sturen