Voormalig pre-formateur Rudy Demotte (PS) haalt in een interview met La Libre uit naar de communautaire eisen van gesprekspartner N-VA. “Het zou erop neerkomen dat we België op basis van een federale staat achter ons laten”, zegt hij. Nochtans liet hij eerder weten dat zijn partij wel bereid is tot institutionele gesprekken, zolang ze maar niet zouden leiden tot de splitsing van het land.

“Toen de studiediensten van de partijen de voorstellen vergeleken, was het de opening van het gruwelmuseum”, stelt Demotte. “De N-VA legde zaken op tafel die, voor ons, onverbiddelijk zouden hebben geleid tot het verdwijnen van de solidariteitsmechanismes inzake sociale zekerheid. Elementen die de staat zouden brengen tot een uitgesproken vorm van confederalisme.” Eerder deze week klonk het nog minder scherp bij de PS’er. Zijn partij zou wel bereid zijn tot institutionele gesprekken, “maar alleen als dat niet tot de splitsing (van België) leidt”. 

Ook Bourgeois (N-VA) scherp voor collega Demotte

Een minder moeilijke piste is volgens Demotte die van paars-groen aangevuld met CD&V, of een ‘regenboogcoalitie’. “Welke formule ook op tafel ligt, het wordt moeilijk”, ziet de voormalige pre-formateur. “De groenen, de PS, de liberalen hebben niet dezelfde visie over fiscaliteit, sociale zaken, economie of klimaat. Het is allesbehalve eenvoudig, dat is duidelijk. Maar het is een alternatief voor de chaos.”

Dat het water tussen gesprekspartners PS en N-VA bijzonder diep is, blijkt ook uit uitspraken van Geert Bourgeois (N-VA) dit weekend. “Tussen N-VA en PS gaapt de Grand Canyon”, klinkt het bij hem. Volgens de N-VA’er legden de Waalse socialisten “geen centrumlinkse maar uiterst linkse recepten” op tafel. “Ze willen de factuur doorschuiven naar de Vlamingen”, klonk het nog bij de voormalige pre-formateur.

Lees ook:

Demotte: “PS bereid tot institutionele gesprekken, maar geen splitsing”