Rudy Demotte voert de druk op de Vlaamse centrumpartijen verder op. “Open Vld en CD&V staan voor een maatschappelijke keuze. Zij moeten beslissen of ze het land en zijn evenwichten willen vrijwaren.” Dat zei de voormalige preformateur van PS-signatuur op Bel RTL. Eerder werd PS-voorzitter en -hardliner Paul Magnette aangesteld als formateur. Verwacht wordt dat de paarsgroene piste, zonder N-VA, nu volop verkend wordt. Open Vld-kopstuk Mathias De Clercq onderschreef alleszins deze formatiekeuze deze ochtend tegen de eigen partijlijn in. Demotte houdt echter de deur voor N-VA op een kiertje en zegt dat zijn partij bereid is tot institutionele gesprekken, als ze maar niet leiden tot het splitsen van het land.

Afgelopen maandag eindigde de opdracht van preformateurs Demotte en Geert Bourgeois (N-VA). Zij konden geen vergelijk vinden tussen N-VA en PS. Hierna werd PS-voorzitter Paul Magnette aangeduid als formateur. Dat werd met argusogen in Vlaanderen bekeken, want Magnette stak zijn afkeur voor N-VA nooit onder stoelen of banken. Demotte vraagt echter vertrouwen in zijn partijgenoot. “Hij zal onderzoeken of er oplossingen bestaan (voor de huidige blokkering, red.). Het is een moedige en intelligente man, dus ik heb vertrouwen in hem”, klinkt het bij Demotte.

Demotte: PS bereid om te praten over institutionele zaken, “maar alleen als dat niet tot de splitsing (van België) leidt”

Verder port hij Open Vld en CD&V aan. Die eerste partij is immers noodzakelijk om zowel een paarsgele als een paarsgroene coalitie te maken, de laatste om een meerderheid comfortabel te maken. Hun keuzes zijn dus van belang, en Demotte wijst ze dan ook hun verantwoordelijkheid. Officieel wijzen CD&V en Open Vld een paarsgroene piste echter nog af, ten voordele van een coalitie met N-VA en met dus een Vlaamse meerderheid, al maakte Open Vld’er en Gents burgemeester De Clercq een barst in dat Vlaams front deze ochtend.

Een bourgondische coalitie zou wiskundig ook mogelijk zijn, maar Demotte ziet dat als weinig realistisch. “De situatie is extreem complex omdat de N-VA ons op het spoor van de splitsing van het land zet.” Hoe precies de toevoeging van Ecolo en Groen die situatie minder complex moet maken, is niet direct duidelijk. De PS zou trouwens volgens Demotte wel bereid zijn om te praten over institutionele zaken, “maar alleen als dat niet tot de splitsing (van België) leidt”.

Opvallend: Demotte bleek ook niet te spreken over de recente vernieuwde uithaal van oud-premier Charles Michel (MR) naar de PS en N-VA, als zouden zij direct verantwoordelijk zijn voor de federale blokkering (en de oplopende begrotingstekorten). “Olie op het vuur”, meent Demotte.

Lees ook:

Michel vertrekt en schuift rekening tekorten door naar N-VA