De Lijn staakt, of althans de socialistische vakbond staakt. Het gevolg? Amper 70 procent van de chauffeurs is uitgereden en er is veel hinder in de stadsnetten. Hangt het van de Vlaamse regering af, dan zal deze chaos tot het verleden behoren. Zo geeft minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) de vakbonden en de directie van De Lijn nog tot april om tot een akkoord met betrekking tot een minimumdienstverlening te komen. Dat bericht De Tijd.

Vlamingen die rekenen op de dienstverlening van De Lijn kunnen zich opnieuw aan de haren trekken. Zo staakt de socialistische vakbond, wat in veel hinder resulteert. “Globaal gezien is 70 procent van de chauffeurs uitgereden, de hinder is het grootst op de stadsnetten en aan de kust”, stelt De Lijn tegenover VRT NWS. 

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, stelde eerder tegenover VRT-programma ‘Terzake’ dat de staking van het ABVV “alle redelijkheid te boven” gaat. “Ik snap niet waarom er gestaakt moet worden”, klinkt het. Volgens Kesteloot zou de socialistische vakbond, met de staking, meewerken aan een privatisering van De Lijn.

Akkoord over minimale dienstverlening? Kans is “bijna nihil”

In navolging van de federale regering, die het eerder bij de NMBS doorvoerde, wil de Vlaamse regering een gegarandeerde dienstverlening. Immers, in dat scenario kunnen reizigers op voorhand weten welke bussen rijden en welke niet. 

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

De vakbonden krijgen van minister Peeters zes maanden om tot een akkoord te komen. Is er tegen begin april geen overeenkomst, dan zal de Vlaamse regering zelf maatregelen nemen. Het probleem? Volgens de vakbond is de kans dat er een akkoord komt “bijna nihil”. Zo vinden er in mei sociale verkiezingen plaats en beschouwen de vakbonden de gegarandeerde dienstverlening als een aantasting van het stakingsrecht.

Lees meer:

De Lijn zet eigen bestaansreden onder druk: “Tickets duurder in spits”