Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) gaat een werkgroep oprichten die foute berichtgeving over asielcentra aan banden moet leggen. Zo wordt onder meer bekeken of er op sociale media kan ingegrepen worden. Zelf wil ze ook inzetten op betere communicatie naar burgemeesters toe. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Na de brandstichting in Bilzen en de verschillende protesten tegen de komst van een asielcentrum wil bevoegd minister in lopende zaken Maggie De Block (Open Vld) de onvrede bij de bewoners aanpakken. Daarbij zet ze in op het tegengaan van foute berichtgeving, onder meer op sociale media, en een beter overleg met de burgemeesters.

Zo zal de liberale een werkgroep oprichten die ‘fake news’ over asielcentra aan banden moet leggen en die zich voornamelijk op sociale media zal toespitsen. “De bedoeling is dat we op zijn minst weerwoord bieden tegen de onwaarheden die worden verspreid”, laat ze optekenen in Het Nieuwsblad. “Het gewoon zo laten, is geen optie meer. De mensen worden opgehitst, er wordt opgeroepen om gebouwen in brand te steken, zelfs om te wachten tot er mensen inzitten.”

Nieuw telefoonnummer voor vragen en klachten omtrent asielcentra

Daarbij herhaalt De Block ook haar al eerder gemaakt verwijt aan het rechts-nationalistische Vlaams Belang, dat mee protesten organiseerde tegen de komst van het asielcentrum in Bilzen. “We weten dat Vlaams Belang veel geld besteedt aan die campagnes, dat is hun corebusiness”, zegt ze. Ze voegt er wel nog aan toe dat die partij wellicht hun discours niet zal veranderen.

(Lees verder onder de tweet.)

De Asielminister in lopende zaken gaat ook beter communiceren met burgemeesters van gemeenten waar mogelijks een (tijdelijk) asielcentrum wordt ingericht. Tot nu toe werden zij pas ingelicht wanneer het al zeker is dat er een centrum komt. “Ik begrijp dat het voor hen dan moeilijker is om hun bewoners correct in te lichten”, zegt ze. “Dus zal ik voortaan een burgemeester al bellen zodra een bepaalde site in aanmerking komt voor een nieuw asielcentrum.” In de toekomst zal er ook een centraal telefoonnummer worden opgericht waar omwonenden van een asielcentrum terechtkunnen met vragen en klachten.

Lees ook:

Gent: De Clercq beschuldigt VB “letterlijk bijna” van brandstichting