Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft zondag bevestigd dat het geplande asielcentrum in Bilzen gewoon open zal gaan. Dit nadat er eerder deze week brand werd gesticht. “Als we hieraan toegeven, is dat capituleren”, zei ze in het VRT-programma De Zevende Dag.

De brand zal de opening van het tijdelijk asielcentrum in Bilzen wel vertragen. Vorige week in de nacht van zondag op maandag vond er een hevige brand plaats in het gebouw dat zou omgevormd worden tot een tijdelijk asielcentrum. In het gebouw was niemand aanwezig en er vielen geen slachtoffers. Al snel werd echter wel duidelijk dat er kwaad opzet in het spel was. 

Asielminister Maggie De Block (Open Vld) bevestigde zondag in het VRT-programma De Zevende Dag dat het gebouw nog steeds kan dienen als tijdelijk asielcentrum, weliswaar later dan voorzien. “Het is een utopie te denken dat het dit jaar nog open gaat”, nuanceerde de liberale. Voor de 130 asielzoekers, die normaliter naar het centrum zouden verhuizen, wordt nu een alternatief gezocht.

Fel protest tegen komst asielcentrum

In Bilzen klonk de voorbije weken en maanden luid protest tegen de komst van het tijdelijke asielcentrum. Op sociale media was er bij veel gebruikers begrip en zelfs goedkeuring voor de brandstichting. De politieke consensus in zowel het Vlaams als het federaal parlement deze week was daarentegen een strenge veroordeling van het misdrijf.

Volgens Vlaams Belang-Kamerlid en Bilzenaar Annick Ponthier – wiens partij eveneens mee actie voerde tegen de komst van het asielcentrum – is het protest vooral te wijten aan de gebrekkige communicatie. “Er is op geen enkele manier communicatie geweest”, stelde ze zelfs. Zowel in Bilzen als rond andere geplande asielcentra komt nu extra bewaking tegen brandstichting of vandalisme

Lees ook:

Toekomstige asielcentra extra bewaakt na brandstichting Bilzen