Cultuurvakbonden ACV Puls, ACOD Cultuur en ACLVB Non-profit zijn boos. De reden? De besparingen die Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in de cultuursector hoopt door te voeren. Zo dienden de vakbonden als reactie op de plannen van Jambon een stakingsaanzegging in. Robrecht Vanderbeeken (ACOD) meent dat Jambon, aan de hand van besparingen, zijn frustraties op de cultuursector uitwerkt. “Al sinds de collaboratie zijn de Vlaams-nationalisten gefrustreerd dat de kunsten zich niet plooien naar het nationalisme. Wat hij nu voorstelt, is een pure afrekening”, stelt Vanderbeeken tegenover Knack.

Eerder kwam er slecht nieuws voor de Vlaamse cultuursector: de beleidsnota van Jambon voorziet, in bepaalde domeinen, forse besparingen. Zo zal er op de werkingssubsidies (structurele steun over vier jaar) zes procent worden bespaard. Voor erkende instellingen zoals Ancienne Belgique en het Kunsthuis (Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen) beperkt de regering de besparingen tot drie procent. In totaal zal er, volgens De Morgen, op de werkingssubsidies voor 12 miljoen euro worden bespaard. Bij de projectsubsidies (eenmalige steun voor kunstenaars) is de daling meer uitgesproken. Zo dalen deze van 8,47 miljoen euro in 2019 naar 3,39 miljoen in 2020.

Daar staat evenwel tegenover dat de regering in andere domeinen, met betrekking tot cultuur, meer zal investeren. Sterker nog: in totaal zal het budget onder Jambon in 2020 (508 miljoen euro) hoger zijn dan onder Open Vld-minister Sven Gatz in 2016 (474 miljoen euro). 

“Willen niet worden ingezet als middel om de Vlaams-nationalistische identiteit te promoten”

De drie cultuurvakbonden zijn evenwel boos en dienen een stakingsaanzegging in. Bijgevolg kunnen de stakers een dagvergoeding krijgen en zijn hun acties juridisch gedekt. Concreet denkt Robrecht Vanderbeeken (ACOD) volgens Knack aan twee momenten: een protestactie wanneer Jambon overleg heeft met het Openbaar Kunstenoverleg en, samen met het VRT-personeel, een mars naar het Martelaarsplein.

Volgens Vanderbeeken betreft het “een historische week voor de cultuursector”. “Vergelijk het met de Franse president Macron die de brandstofaccijnzen verhoogde en zo de gele hesjes het laatste duwtje gaf. Zo hebben die vier miljoen die Jambon wil besparen op de projectsubsidies heel wat in beweging gebracht. Wij willen niet het werk doen dat de regering van ons verwacht, wij willen niet worden ingezet als middel om de Vlaams-nationalistische identiteit te promoten”, klinkt het bij Vanderbeeken.

Tevens verwijt het ACOD-lid Jambon dat hij zijn frustraties op de sector uitwerkt. “Al sinds de collaboratie zijn de Vlaams-nationalisten gefrustreerd dat de kunsten zich niet plooien naar het nationalisme. Wat hij nu voorstelt, is een pure afrekening”, citeert Knack Vanderbeeken.

Lees meer:

VRT-vakbonden gaan betogen: “Orbaneske toestanden”