Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zal een grondige besparing bij de cultuursector doorvoeren. Zo zullen de werkingsmiddelen met zes procent dalen. Opmerkelijk: ook erkende kunstinstellingen, zoals het Kunsthuis (Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen), zullen werkingsmiddelen verliezen. Wel is de daling bij deze instellingen minder fors. 

Slecht nieuws voor de Vlaamse cultuursector: de beleidsnota van Jambon voorziet in forse besparingen. Zo zal er op de werkingssubsidies (structurele steun over vier jaar) zes procent worden bespaard. Voor erkende instellingen zoals Ancienne Belgique en het Kunsthuis (Opera Vlaanderen en Ballet Vlaanderen) beperkt de regering de besparingen tot drie procent. In totaal zal er, volgens De Morgen, op de werkingssubsidies voor 12 miljoen euro worden bespaard.

Bij de projectsubsidies (eenmalige steun voor kunstenaars) is de daling meer uitgesproken. Zo dalen deze van 8,47 miljoen euro in 2019 naar 3,39 miljoen in 2020. “Het projectenbeleid (…) mag er niet toe leiden dat de illusie wordt gecreëerd dat dit automatisch leidt tot een structurele subsidie”, citeert VRT NWS Jambon. Tevens moet, volgens de minister-president, de selectie gebeuren “in functie van het potentieel om een internationaal niveau te bereiken”.

De besparingen kunnen op weinig applaus ter progressieve zijde rekenen. Vond de N-VA de Vlaamse cultuur niet zo belangrijk? Of vallen voortaan alleen ballekes in tomatensaus onder cultuur? Schaamtevol. En de cultuur heeft het al zo makkelijk, nietwaar. Ga u schamen, Jambon”, klinkt het bijvoorbeeld op Twitter. Het Vlaamse cultuurbeleid kort samengevat. Terwijl Jan Jambon 60% van de projectsubsidies voor kunstenaars liquideert, sluist Zuhal Demir belastinggeld door naar de Phoebus Foundation, de steenrijke stichting die de private kunstcollectie van multimiljonair Fernand Huts bestiert”, stelt Vlaams Parlementslid Tom De Meester van de radicaal-linkse PVDA.

Bovenop besparingen bij de VRT

Niet alleen de cultuursector moet beknibbelen. Ook de VRT moet de komende vijf jaar de broeksriem aanhalen, iets wat de vakbonden niet kunnen smaken. Zo zullen ze donderdag 5 december een grote betoging organiseren tegen de (plannen van) de Vlaamse regering. “De schrijvers van de ontwerpnota voor deze regering hadden het al duidelijk gemaakt. Jambon en De Wever willen de openbare omroep misbruiken als propagandazender. Propaganda voor hún nationalistisch gedachtegoed”, stelde de voorzitter van ACOD-VRT, Michelle Graus, eerder tegenover de militant-linkse site DeWereldMorgen.

VRT-vakbonden gaan betogen: “Orbaneske toestanden”