John Crombez, voorzitter van de sp.a, vraagt zich via Radio 1 af of N-VA nog wel echt in een federale regering wil stappen. “Als dat niet zo is, dan moeten ze dat zeggen en kunnen er andere dingen bekeken worden”, zo klinkt het. N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys kaatst terug dat N-VA wel bereid is tot een federaal compromis. Maar dan moet de PS ofwel sociaal-economisch van koers veranderen, of moet het tegemoetkomen aan de communautaire eisen van de N-VA, klinkt het.

Volgens Crombez is “de tijd op” en hij kijkt hierbij naar de grootste partijen van N-VA en de PS. “Eigenlijk zou je moeten zeggen: sluit ze een weekend op in Poupehan en los het op.” Beide partijen moeten klare wijn schenken, vindt de sp.a-kopman. “Ik begin me daarbij af te vragen: heeft de N-VA niet beslist om niet in de regering te stappen? Hun doel is toch om federaal te blokkeren en het land te splitsen? De N-VA zegt dat het confederalisme er moet komen. Dat is geen houding van een partij die een oplossing zoekt om te regeren.”

N-VA vraagt zich af waarom zij water in wijn moeten doen en PS niet

N-VA ontkent niet dat “het water [tussen N-VA en de PS] heel erg diep is”, dixit Parys op Radio 1. “Maar wij zijn bereid het partijbelang te overstijgen. Het is volgens ons mogelijk om ofwel op het sociaal-economische of op het institutionele een vergelijk te vinden.” De discussie gaat echter wat eenzijdig op, vindt men bij N-VA, want “je kan natuurlijk niet vragen dat we het programma waarmee we naar de verkiezingen zijn getrokken voor 100 procent inslikken. Dat zou een capitulatie zijn op socio-economisch en op institutioneel vlak.” De PS moet dus ook inschikken, luidt het.

Een gelijkaardige boodschap werd maandag ook geuit door Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Maandag werd tevens de opdracht van preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) stopgezet. Na bijna 160 dagen lijkt er nog steeds weinig schot in de federale zaak.