CD&V-kopstuk Hilde Crevits laat zich tegenover Het Belang van Limburg sceptisch uit over verschillende voorstellen van PS-voorzitter en informateur Paul Magnette (PS). “Voor ons is het niet mogelijk om mee te werken aan een project dat hervormingen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, terugdraait”, klinkt het bij de Vlaamse viceminister-president.

Hebben de links-progressieve krachten hun hand overspeeld? De week begon alleszins goed, met zondag forse kritiek op de N-VA door Vlaams minister Bart Somers. Dat impliciet pleidooi voor paars-groen kreeg later (opnieuw) de steun van links-liberaal Gents burgemeester Mathias De Clercq. De positieve stemming bleef evenwel niet duren eens enkele voorstellen van Magnette uitlekten. Zo was de Kamerfractie van de liberalen allerminst tevreden met het sociaal-economische luik. “Iedereen is het er over eens dat de nota van Magnette geen basis kan zijn voor onderhandelingen”, liet Kamerfractieleider Egbert Lachaert donderdag optekenen.

Ook bij de christendemocraten is men allerminst tevreden met het menu van Magnette. “Ik zou het […] vreselijk vinden als we de klok zouden terugdraaien. Voor ons is het niet mogelijk om mee te werken aan een project dat hervormingen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, terugdraait”, laat Crevits tegenover Het Belang van Limburg optekenen. Tevens toont volgens het CD&V-kopstuk het lekken van de nota “aan dat er een kortsluiting is”.

Crevits kijkt naar N-VA en PS

Ook voor Crevits blijft paars-geel prioritair. “N-VA zit nog altijd aan tafel. Zo lang N-VA niet duidelijk zegt dat ze niet willen meeregeren, is het voor mij zo klaar als een klontje dat we er alles aan moeten doen om de twee grootste partijen tot verantwoordelijkheid te brengen”, klinkt het. “Ik hoop, en dat is de diepe overtuiging van mijn partij, dat de twee grootste partijen PS en N-VA toch blijven praten met elkaar. Dit is het resultaat van de verkiezingsuitslag. Als die twee niet meer praten met elkaar, gaan we sowieso naar een federale regering met een Vlaamse minderheid”, stelt Crevits tegenover Het Belang van Limburg.

De afgelopen weken gingen de liberalen volop in de ‘aanval’. Zo werkten men in het federale parlement aan ingrijpende versoepelingen van de euthanasie en abortuswetgeving, iets waar Crevits zich aan stoort. “Wat mij verschrikkelijk stoort, is dat de huidige abortuswet amper één jaar oud is. Na een jaar is men weer van gedacht veranderd. Het gemak waarmee dat erdoor wordt gesluisd, vind ik stuitend”, klinkt het. Tevens sijpelt de kritiek van Somers door. Wel blijft de sfeer binnen de Vlaamse regering, volgens Crevits, “oké”. “Ook Bart verdedigt de keuzes die we hebben gemaakt op Vlaams niveau”, klinkt het.