Volgens de radicaal-linkse PVDA is er, tussen de progressieve partijen, een compromis bereikt over een (forse) verlenging van de abortustermijn. Tevens zal het doden van een foetus volgens de marxisten als een medische handeling worden beschouwd” en zullen “paternalistische opvattingen, zoals de 6 dagen bedenktijd voor vrouwen, […] worden geschrapt”. Verschillende vertegenwoordigers van N-VA, CD&V en Vlaams Belang verklaarden alvast dat ze het voorstel niet zullen goedkeuren.

Momenteel is abortus in België mogelijk tot 12 weken, en moet er om daarna nog een abortus te laten uitvoeren levensgevaar zijn voor de moeder of een ernstige afwijking bij het kind. In de twaalfde week van een zwangerschap heeft een ongeboren baby immers al armpjes en handjes, een gezicht en hersenen, hart en longen. De paarsgroene partijen in de Kamer willen de termijn echter optrekken naar 18 weken. Ná 12 weken zwangerschap begint het tweede trimester van de verwachting, waarin de hartslag sterker wordt en andere levenssystemen verder ontwikkelen. Vingernagels, haar, wimpers en teennageltjes vormen zich eveneens in dit stadium.

Toch hebben PVDA, PS, sp.a, Ecolo, Groen, Défi, MR en Open Vld een compromis gevonden over het verlengen van de abortustermijn. Dit akkoord zal aanstaande woensdag in de Commissie Justitie ter stemming worden gebracht. Volgens een PVDA-persbericht zal, naast een verlening van de termijn, abortus als een medische handeling worden beschouwd. Tevens zouden “alle paternalistische opvattingen, zoals de 6 dagen bedenktijd voor vrouwen, […] worden geschrapt”.

Abortus als een medische handeling omschrijven is volgens advocaat Fernand Keuleneer allerminst een onschuldige wijziging. “Wie vervolgens zegt dat een arts of verpleger zich op hun overtuiging zullen mogen beroepen om zo’n handeling niet te stellen of te begeleiden, is ofwel een clown ofwel een leugenaar”, stelt Keuleneer op Twitter. Immers, redeneert de conservatieve advocaat, “[een] behandeling van pneumonie weiger je ook niet”.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Bij de marxisten is men evenwel tevreden met de ‘overwinning’. “We hebben op een zeer constructieve manier samengewerkt tussen de verschillende partijen. De tekst kadert in een progressieve maatschappijvisie waarin vrouwen gelijk zijn aan mannen en waarin we aan alle discriminaties tegen vrouwen paal en perk willen stellen”, stelt PVDA-Kamerlid Sofie Merckx in een persbericht.

CD&V, N-VA en Vlaams Belang tegen de wetswijziging

Bij de christendemocraten reageert men fors op de demarche van de progressieve partijen. “Wie in lopende zaken met de hulp van de PVDA het ongeboren leven zo aanvalt kan moeilijk blijven rekenen op christendemocratische loyauteit”, klinkt het bij kandidaat-CD&V-voorzitter Raf Terwingen. Ook CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert heeft dezelfde boodschap. “Als dit doorgang vindt, is er geen restregering meer, stemgedrag over begroting en andere ethische thema’s kunnen dan individueel en in eer en geweten beslist worden”, stelt Bogaert op Twitter.

(Lees verder onder het filmpje.)

Ook onder meer Theo Francken (N-VA) en Valerie Van Peel (N-VA) zijn kritisch ten aanzien van de voorgenomen wijziging. Ik stem tegen deze uitbreiding. De bescherming van het ongeboren leven staat voorop”, laat Francken via Twitter weten. Ook het Vlaams Belang hekelt de progressieve samenwerking. “Er vormt zich een progressieve abortuscoalitie waar de partijen ‘straf, straffer, strafst’ willen zijn. Wij kiezen resoluut de kaart van het ongeboren leven en de bescherming daarvan”, liet Vlaams Belang-Kamerlid Marijke Dillen vorige week in de Zevende Dag verstaan.