Zowel Joachim Coens – burgemeester van Damme en kandidaat-CD&V-voorzitter – als CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert verzetten zich fors tegen het paars-groene abortusvoorstel. “We zullen alle middelen gebruiken om een verlenging van abortus tegen te houden”, citeert De Tijd Coens. Bogaert plaatst zelfs vraagtekens bij het voortbestaan van België. “Ik vraag mij af of waarom wij België nog ondersteunen als daar op budgettair of ethisch vlak bepaalde fundamentele keuzes gebeuren die indruisen tegen het gezond verstand van de meerderheid van de Vlamingen”, citeert VRT NWS Bogaert.

Een linkse tot radicaal-linkse ‘abortuscoalitie’ wil de abortustermijn optrekken van 12 naar 18 weken, wanneer een ongeboren baby al voetjes, handjes en nageltjes heeft en circa 20 cm groot is. Tevens zal de tekst er ook voor zorgen dat abortus in zijn volledigheid uit de strafwet verdwijnt, iets wat vorig jaar al reeds deels gebeurde. Dat wil zeggen dat de overtreders van de geplande termijn en voorwaarden rond abortus in de toekomst toch niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, ook al overtreden ze de toekomstige wetgeving.

Verder zou het wetsvoorstel ook de bedenktijd – die dient om impulsieve beslissingen rond levensbelangrijke zaken te beperken – ingekort worden van zes dagen naar 48 uren. Bij dringende medische reden hoeft er zelfs geen bedenktijd gerespecteerd te worden. Tot slot zal een arts of vroedvrouw nog steeds kunnen weigeren om een abortus uit te voeren, maar moet de moeder wel de contactgegevens krijgen van een andere arts. Collectieve gewetensclausules die voor een hele instelling gelden, worden verboden.

Coens: “Zullen alle middelen gebruiken om een verlenging van abortus tegen te houden”

De plannen van de abortuscoalitie – Groen, Ecolo, Open Vld, MR, DéFI en PVDA – zijn voor de christendemocraten te drastisch. “Het gaat hier om de zorg voor de meest kwetsbaren. Dat is voor mij essentieel. We zullen alle middelen gebruiken om een verlenging van abortus tegen te houden. Ook voor euthanasie bij dementerenden zijn er echt nog veel vragen. Van een partner in de regering verwacht je dat hij rekening houdt met CD&V. Wat mij betreft, komt dit zeker op de tafel van de regering en van de regeringsonderhandelingen”, stelt Joachim Coens tegenover De Tijd. Met andere woorden: een ‘regenboogcoalitie’ zal allicht onmogelijk worden indien de Franstalige socialisten blijven vasthouden aan hun abortusvoorstel.

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert was tegenover de camera’s van Villa Politica (nog) duidelijker. “Ik vraag mij af of waarom wij België nog ondersteunen als daar op budgettair of ethisch vlak bepaalde fundamentele keuzes gebeuren die indruisen tegen het gezond verstand van de meerderheid van de Vlamingen”, klinkt het. Eerder had de Vlaamsgezinde politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) op Doorbraak geschreven dat de parlementsleden die straks een verbijsterend verregaande versoepeling van de abortuswet zullen goedkeuren, amper 40 procent van de Vlamingen vertegenwoordigen.

Lees meer:

Temidden van paars-groene abortusdiscussie: Belgische begroting doodziek