Vuilnisophalers moeten hard werken. In weer en wind moeten ze vuilnis, soms in heel zware zakken, in containerwagens gooien en ze veilig en proper wegbrengen. Maar niet iedereen waardeert dat werk, zo blijkt. In Antwerpen was er vorig jaar al sprake van gemiddeld één geval van agressie tegen een afvalophaler of recyclageparkmedewerker per week. “Nu zitten we al aan vijftig gevallen na minder dan een half jaar”. Dat brengen VRT en VTM.

De al dan niet verbale agressie tegen vuilniswerkers betreft dan nog alleen de geregistreerde aanvallen. Veel van zo’n incidenten blijven onder de radar, want worden niet gemeld. Toch blijken de gekende gevallen in aantal te stijgen.

Vuilnismedewerkers geviseerd door heethoofden in Antwerpen: “Het ging niet snel genoeg”

Vorige week vond een triest hoogtepunt plaats. Een afvalophaler werd hierbij in de hand gestoken. “Het ging niet snel genoeg”, klonk het. Soms zijn er ook onenigheden of agressiegevallen wanneer de ophaaldiensten iets weigeren mee te nemen, bijvoorbeeld wanneer afval slecht gesorteerd is, of het niet de juiste dag is voor het afval in kwestie.

In twee op drie gevallen blijft het bij verbaal geweld, maar in één op drie gevallen is de agressie ook fysiek. Ongeduldige automobilisten schelden vuilnisophalers uit wanneer ze moeten wachten achter een vuilniskar, halen hen in via het voetpad – levensgevaarlijk overigens – of dreigen hen af met een mes, zo rapporteert ook VRT. Het kan om ‘gewone’ vuistslagen gaan, maar zelfs een pistool nabij het hoofd kwam al voor.

“Genoeg is genoeg”, vindt bevoegd schepen Fons Duchateau (N-VA) daarom. “Het werk dat de medewerkers van Stadsreiniging verzetten om onze stad proper te houden is straf en verdient respect.” Hij voert extra maatregelen in om de afvalwerkers te beschermen. Er zal zo een directe lijn komen tussen chauffeurs van afvaltrucks en de politie. Er zal met de politie ook samengezeten worden om te kijken voor nog meer maatregelen.