Bij een jihadistische aanval op een militaire basis in het noorden van Mali zijn vrijdag 53 soldaten en één burger omgekomen. Dat meldt het Malinese leger en zo bericht Reuters. De aanval betekent opnieuw een opdoffer voor het leger, dat in het noorden van het land vecht tegen islamitische milities gelinkt aan IS en Al Qaida.

“De versterkingen vonden 54 lichamen, waaronder een burger, 10 overlevenden en aanzienlijke materiële schade”, bevestigt een woordvoerder van de Malinese regering op Twitter. “De situatie is onder controle.” De slachtoffers kwamen vrijdag om bij een jihadistische aanval op een militaire basis in het noorden van Mali. Het is één van de dodelijkste aanslagen op Malinese strijdkrachten uit de recente geschiedenis van het land.

Sahel geteisterd door islamitisch geweld

De regering van het land veroordeelde vrijdag de “terroristische aanval”, hoewel nog geen groep concreet de aanslag heeft opgeëist. Het Malinese leger strijdt wel al langer tegen islamitische milities in het noorden van het land. Het kan hiervoor eveneens op internationale steun rekenen. Groepen gelinkt aan IS en Al Qaida terroriseren noordelijke delen van Mali en de ruimere Sahel-regio om de gebieden te destabiliseren. Ook buurlanden zoals Burkina Faso en Niger gaan gebukt onder het geweld van jihadisten.

In september van dit jaar nog werden 38 Malinese soldaten gedood bij een aanval van islamitische milities.

Lees ook:

Islamitische extremisten doden minstens 40 Toearegs in Mali