Opnieuw slecht nieuws voor Koning Filip: naast de aanslepende federale regeringsvorming denkt – althans volgens een iVOX-peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws – drie op vier Vlamingen dat België vierkant draait. Bijna een meerderheid van de Vlamingen denkt dat ons land beter af is met het confederalisme 

De patstelling op federaal niveau houdt aan, maar er beweegt wel wat. Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) zijn ontheven uit hun functie als pre-formateurs zonder veel succes, en koning Filip heeft nu PS-hardliner Paul Magnette aangeduid. Hiermee wordt mogelijk N-VA aan de kant geduwd ten voordele van een linkse paars-groene formatie.

De paars-groene piste bevat evenwel een aantal risico’s. Zo is het nog maar de vraag of CD&V en of Open Vld in een paars-groen traject zullen meestappen. Tevens leeft er, in Vlaanderen althans, weinig enthousiasme voor paars-groen. Amper 23,6 procent van de Vlamingen is te vinden voor een paars-groene regering. Maar liefst 46,6 procent van de Vlamingen pleit voor nieuwe verkiezingen.

Confederalisme? 48% voor, 38% tegen

Niet alleen paars-groen is impopulair, ook het Belgische model tout court kan op weinig steun rekenen. Zo meent 73 procent van de Vlamingen dat België vierkant draait. Zes procent heeft geen mening en 22 procent denkt dat België niet vierkant draait. Ofschoon een grote meerderheid van mening is dat België niet goed functioneert, kan het confederalisme geen meerderheid van de Vlamingen overtuigen: 47,7 procent is voor, 37,6 procent is tegen. 15 procent van de Vlamingen is nog onbeslist over het confederalisme. Langs de andere kant: de N-VA, een van de grootste pleitbezorgers van het confederalisme, organiseerde de afgelopen vijf jaar een communautaire stilstand waardoor het confederalisme naar de achtergrond verdween.

Lees meer:

Grote meerderheid Vlamingen tegen paars-groen