Nummer 6 is een feit. De CEO van de haven van Zeebrugge en tevens burgemeester van Damme, Joachim Coens, wil CD&V-voorzitter worden. Zijn kansen? “Geen idee”, zegt hij tegenover het Nieuwsblad“Ik ben in nog geen enkele afdeling geweest.”

Coens is 53 en staat al jaren aan het hoofd van de Zeebrugse haven. Voor hij die functie opnam, was hij actief in de nationale politiek. Hij zetelde in het Vlaams Parlement. Coens is eveneens burgemeester van Damme.

“Nu of nooit” voor CD&V

Het idee om een gooi naar het CD&V-voorzitterschap te doen, groeide bij de havenbaas na de verkiezingen van 26 mei, die een opdoffer waren voor zijn partij. “Mijn conclusie is dat de mensen oplossingen willen, terwijl de politiek te veel bezig is met ruziemaken”, zegt hij tegenover het Nieuwsblad. “Je moet bezig zijn met je partij, maar je mag niet blind zijn voor wat in de wereld rondom ons gebeurt: Brexit, digitalisering, migratie, klimaat, noem maar op.”

Volgens Coens staat de CD&V nu voor een kantelpunt en zal de nieuwe voorzitter flink wat aanpassingen moeten doorvoeren. “De partijen zoals ze nu bestaan, zullen niet blijven bestaan”, verduidelijkt hij. “Maar je kunt wel proberen om de motor te zijn achter de nieuwe bewegingen, vertrekkend vanuit je basisfilosofie.”

De burgemeester van Damme neemt het op tegen minstens 5 collega CD&V’ers. Zo stelden Vincent Van Peteghem, Katrien Partyka, Raf Terwingen, jongerenvoorzitter Sammy Mahdi en burgemeester van Affligem Walter De Donder zich reeds kandidaat.

Lees ook:

Ook ambitieuze Sammy Mahdi kandidaat voor CD&V-voorzitterschap