Nadat de Franstaligen in België jarenlang de afspraken rond de federale quota voor afstuderende artsen aan de laars hebben gelapt, is de nieuwe Vlaamse regering-Jambon I ook niet langer van plan om braafjes wél de regels te volgen. Kersvers Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) laat via De Tijd en Radio 1 weten niet langer de federale artsenquota te zullen volgen. Zo ontploft meteen een communautaire bom terwijl de federale regering zelfs nog (lang) niet is gevormd.

In België gelden federale quota die bepalen hoeveel artsen er elk jaar mogen afstuderen. Die quota zijn echter al jaren voer voor communautair debat en geruzie. Immers, de Franstaligen overschreden elk jaar hun quotum terwijl de Vlamingen dat niet deden. Met andere woorden: In Vlaanderen moesten veel studenten – ook als die slaagden voor hun ingangsexamen geneeskunde – iets anders gaan doen, terwijl men in Wallonië kon doen wat men wil. Dit zogezegd om een tekort aan huisdokters weg te werken. Sinds 2017 heeft de Franse Gemeenschap wel een vorm van toelatingsexamens in geneeskunde, maar er worden toch meer studenten tot de opleiding toegelaten dan er aan het werk kunnen.

Weyts: “Ik zie niet in waarom wij loyaal moeten blijven” als Franstaligen deloyaal zijn

Huidig (uittredend) federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dreigde er daarom even mee om de Franstalige geneeskundestudenten geen RIZIV-nummer toe te kennen, hetgeen men nodig heeft om het beroep uit te oefenen. Maar naar aloude Belgische gewoonte plooide De Block alsnog onder druk van de Franstaligen. Dit vlak voor de verkiezingen, toen N-VA reeds uit Michel I was geduwd.

De Vlaamse regering gaat dat Vlaamse ‘geven en toegeven’ echter stopzetten. “Men maakt er in dit systeem een sport van de slechte leerlingen te belonen en de goede te bestraffen”, zegt Weyts in De Tijd over de hele materie. “In dat spel spelen wij niet meer mee. We gaan niet telkens onze wang draaien en zeggen: ‘Klop nog een keer’. Als men aan de overzijde de federale loyauteit opblaast, zie ik niet waarom wij loyaal moeten blijven.”

‘Wallonië steekt al jaren middelvinger op, welaan nu Vlaanderen ook’

Weyts zijn plannen zijn uitgetekend in het Vlaamse regeerakkoord, dus zijn niet zonder draagvlak. Voor de verkiezingen was al beslist om een Vlaamse planningscommissie te organiseren die zou beslissen hoeveel studenten aan bepaalde specialisaties kunnen beginnen. Nu wil Vlaanderen via die weg meer artsen naar knelpuntspecialisaties zoals geriatrie leiden.

“Als Vlaamse Gemeenschap zijn wij de enigen die [de quota naleefden], terwijl de Franse Gemeenschap elk jaar mooie woorden gebruikt, maar uiteindelijk een middelvinger opsteekt”, besluit Weyts. Op basis van de zorgnoden zal Vlaanderen gaan bepalen hoeveel studenten de studies geneeskunde en tandheelkunde kunnen volgen, en dat zal meer zijn dan wat het federale quotum toelaat. Het is afwachten wat de volgende federale regering dan zal doen met die extra Vlaamse afgestudeerden. In ieder geval zal het moeilijk worden om wél de extra Franstalige artsen te licentiëren en niet het overschot aan Vlaamse artsen een RIZIV-nummer te geven.

Lees ook:

PS-Onderwijsminister: “Er was nooit akkoord over artsenquota”