Afgelopen vrijdagnacht vond er excessief en mogelijk ook xenofoob geweld plaats in Wetteren. Een groepje illegale Soedanezen zou er een klopjacht hebben georganiseerd op Eritreeërs. Het parket bevestigt het voorval, al heeft het voorlopig geen weet over een ‘klopjacht’ met een anti-Eritrees motief. De mannen die werden gevonden door de vermeende lynch-groep werden in ieder geval lelijk toegetakeld met messen, en armen, benen en polsen werden gebroken. Van de daders is geen spoor en ook de slachtoffers zijn na een kort verhoor vertrokken met de noorderzon.

Vrijdagnacht werden enkele Eritrese transitmigranten lelijk toegetakeld. De informatie dreef naar boven nadat Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) een tip kreeg van een veiligheidsbron. Een groepje Soedanese migranten ging volgens die informatie gewapend met messen en staven op zoek naar migranten uit Eritrea. En wie zoekt, die vindt: ze vonden een groepje van Eritrese migranten en mishandelden hen hevig. Minstens één messteek werd toegediend en meerdere botten gebroken. Twee slachtoffers werden hierna overgebracht naar het UZ te Gent door de politie.

Racistisch motief of klopjacht? Parket kan niet bevestigen

“Er vond inderdaad een geweldsincident plaats rond 01u30 ‘s nachts op de snelwegparking [in Wetteren aan de E40]”, bevestigt Annelies Verstraete van het Oost-Vlaamse parket aan SCEPTR. “Hierbij waren zes personen betrokken: drie Soedanezen enerzijds en drie Eritreeërs anderzijds. Na de confrontatie plaatsvond, kon de politie twee gewonde Soedanezen aantreffen. Zij werden met zware verwondingen, onder meer een messteek, naar het ziekenhuis gebracht. De twee werden ook verhoord, het derde slachtoffer was toen al verdwenen”. Gezien de twee Eritreeërs slachtoffers waren, mochten ze hierna beschikken, al werd wel de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gecontacteerd. Van de verdachten is nog steeds geen spoor.

Of het ook ging om een klopjacht en of er een xenofoob, anti-Eritrees motief in het spel was, kon het parket niet bevestigen. “We onderzoeken op dit moment nog de aanleiding en het motief voor het gevecht, maar op dit moment hebben we die informatie nog niet. Het is ook mogelijk dat er wederkerig geweld was.” De verhoudingen tussen Soedan en Eritrea zijn in het nabije verleden gespannen geweest, maar sinds kort fel verbeterd.