Na een aarzelend begin, neemt het aantal kandidaturen voor het voorzitterschap van de Vlaamse christendemocraten toe. Naast Vincent Van Peteghem, Katrien Partyka, Raf Terwingen en Jong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi stelt ook burgemeester van Affligem Walter De Donder zich kandidaat. De burgemeester, die bekendheid geniet wegens het vertolken van de rol van burgemeester in de Studio 100-serie ‘Samson en Gert’, wil eerst goed luisteren naar de basis.

Plots lijkt er geen rem te staan op het aantal kandidaturen voor CD&V-voorzitter. Daar zitten ook onverwachte profielen bij zoals Katrien Partyka en de nieuwste kandidaat Walter De Donder. Op gemeentelijk niveau is de acteur evenwel een bekende. Zo zetelt hij al sinds 2000 voor de christendemocraten in de gemeenteraad van Affligem. Van 2011 is hij onafgebroken burgemeester van de Brabantse gemeente.

De Donder wil eerst goed luisteren

De Donder, die over geen nationale ervaring beschikt, hoopt de malaise binnen zijn partij op dezelfde wijze aan te pakken als hij gemeentelijke problemen oplost. “Ik ga aan de slag op de manier waarop ik als burgemeester te werk ga: door eerst goed te luisteren, door uit te leggen hoe de vork aan de steel zit, opnieuw te luisteren en door dan te beslissen. We gaan dit doen op straat en online, want de wereld staat niet stil. Ook op deze manier wil ik samen met onze leden onze partij dynamiseren”, vertelt De Donder tegenover VRT NWS.

In het filmpje waarin de christendemocraat zijn kandidatuur aankondigde stond de CD&V-militant centraal. “Hier ben ik. Wat kan ik voor u doen?”, klonk het open bij de kandidaat-voorzitter. De burgemeester van Affligem hoop in de komende periode zoveel mogelijk mensen te spreken en op basis daarvan verbeterpunten aan te tragen.

Dat er veel kandidaat-voorzitters zijn is volgens De Donder geen indicatie van verdeeldheid. “Ik zie door die vele kandidaturen heel veel engagement en veel goede wil. Dat is wat we nodig hebben. Ik denk dat diegenen die het niet halen de kandidaat die het haalt zullen steunen”, aldus de kandidaat-voorzitter tegenover VRT NWS.