Hoewel de Verenigde Staten zich terugtrokken uit het noorden van Syrië en op die manier een Turks offensief tegen de Koerdische YPG/SDF toelieten, overweegt het Pentagon om alsnog Amerikaanse troepen in Syrië te houden om de olievelden daar te bewaken.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) besliste om Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken naar Irak. Dat liet Turkije toe om een offensief te beginnen tegen de Syrisch-Koerdische YPG/SDF, een jarenlange bondgenoot van de VS in de strijd tegen de Islamitische Staat.

Olievelden

Turkije en de Verenigde Staten bereikten vorige week een akkoord over een tijdelijk staakt-het-vuren van vijf dagen. Dat bestand verloopt vanavond. Ondertussen houdt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) vandaag verdere besprekingen met de Russische president Vladimir Poetin.

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper liet verstaan dat de Verenigde Staten overwegen om sommige Amerikaanse troepen in de buurt van de olievelden van Oost-Syrië te houden. Volgens The New York Times zou het om ongeveer 200 militairen gaan.

“We hebben momenteel troepen in een paar steden vlak bij dat gebied. Het doel is om de toegang te ontzeggen, in het bijzonder de inkomsten voor ISIS en alle andere groepen die naar die inkomsten willen streven om hun eigen kwaadaardige activiteiten mogelijk te maken”, zei Esper. Mogelijk wil de VS ook verhinderen dat de Syrische regering de olievelden herovert.