Terwijl het Turkse offensief in Noordoost-Syrië zijn derde dag ingaat, waarschuwen de VS dat zij sancties zullen invoeren tegen Turkije als het land enkele rode lijnen overschrijdt, waaronder “etnische zuivering” of geweld tegen burgers.

De Verenigde Staten zullen Turkije straffen als het land “inhumane en buitenproportionele” acties tegen burgers in Syrië onderneemt. “Dat zou etnische zuivering omvatten, dat zou in het bijzonder willekeurig artillerie- of luchtvuur tegen de burgerbevolking omvatten. Dat is wat wij op dit ogenblik bekijken. Wij hebben daarvan tot dusver geen significante voorbeelden gezien”, klinkt het bij een hooggeplaatste functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Turkse inval

“We hebben drie keuzes: Duizenden troepen sturen en militair winnen, Turkije zeer hard financieel raken en met sancties, of een akkoord tussen Turkije en de Koerden bemiddelen”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) donderdag op Twitter.

Het Turkse offensief tegen de Syrian Democratic Forces (SDF) – die geleid worden door de Koerdische YPG – ging van start nadat Trump de Amerikaanse troepen uit het grensgebied in Noordoost-Syrië liet terugtrekken. De Amerikaanse troepen worden vooralsnog niet teruggetrokken uit Syrië, maar werden gewoon weggehaald uit het gebied dat Turkije wou binnenvallen.

Gevangen IS-strijders

Ankara beschouwt de YPG als een verlengde van de PKK en als een bedreiging voor de Turkse nationale veiligheid. Turkije zou van plan zijn om een bufferzone van 30 kilometer aan de Syrische grens te creëren, om een deel van de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die zich in Turkije bevinden te hervestigen.

De SDF fungeerden als grondtroepen in de strijd tegen de Islamitische Staat. Zij houden duizenden IS-strijders en tienduizenden van hun familieleden gevangen. De vrees bestaat dat de IS-strijders zullen ontsnappen in het strijdgewoel.