Terwijl de Verenigde Staten hun bondgenoten in Noordoost-Syrië aan hun lot overlaten, stuurt het Pentagon 3.000 extra troepen naar Saoedi-Arabië. Sinds mei werden er 14.000 nieuwe Amerikaanse troepen naar het Midden-Oosten gestuurd.

De Verenigde Staten zullen 3.000 extra troepen en extra militair materieel naar Saoedi-Arabië sturen om de defensie van het land op te krikken, na een reeks aanvallen op de Saoedische olie-industrie. Dat maakte het Pentagon vrijdag bekend. Het gaat onder meer om luchtdoelraketten en twee eskaders straaljagers. 

“Iraanse agressie”

“Minister [van Defensie Mark] Esper heeft de Saoedische kroonprins en minister van Defensie Mohammed bin Salman deze morgen ingelicht over de extra troepeninzet om de defensie van Saoedi-Arabië te verzekeren en te verdedigen”, aldus het Pentagon. “Samen met andere ontplooiingen vormt dit een extra 3.000 extra troepen die zijn uitgebreid of goedgekeurd binnen de afgelopen maand.”

Volgens Esper zijn de nieuwe troepen een antwoord op “voortdurende bedreigingen in het gebied”. De beslissing werd genomen na een gesprek met de Saoedische kroonprins over “inspanningen om zich te beschermen tegen verdere Iraanse agressie”. Bin Salman zou om de extra steun verzocht hebben.

Aantal Amerikaanse troepen in Midden-Oosten neemt opnieuw toe

De nieuwe troepen maken deel uit van een reactie op aanvallen op Saoedische olie-infrastructuur. De Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en verschillende Europese landen geven Iran de schuld van die aanvallen. Teheran ontkent zelf alle betrokkenheid.

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) recent Amerikaanse troepen terugtrok uit het grensgebied van Noordoost-Syrië om een Turkse inval mogelijk te maken en hoewel hij er een punt van maakt om Amerikaanse troepen naar huis te brengen, werden er sinds mei 14.000 nieuwe Amerikaanse troepen naar het Midden-Oosten gestuurd.