Het onderzoek van Amerikaans justitieminister William Barr (Rep.) naar het Rusland-onderzoek tegen president Donald Trump (Rep.) – dat op niets uitdraaide – is strafrechtelijk geworden. Dat zeggen twee bronnen dicht bij het onderzoek aan Fox News en werd eerst gerapporteerd door The New York Times.

Het onderzoek van openbare aanklager John Durham naar het Rusland-onderzoek van speciaal onderzoeker Robert Mueller tegen Donald Trump en zijn campagneteam is strafrechtelijk geworden. Een rapport dat binnenkort wordt gepubliceerd vanwege inspecteur-generaal bij het justitieministerie Michael Horowitz zou moeten verklaren waarom er een strafrechtelijk onderzoek komt. Een en ander zou te maken moeten hebben met surveillance-misbruiken door de FBI jegens de huidige president.

Wat nu met het onderzoek tegen het afgesloten Rusland-Trump-onderzoek?

Een crimineel onderzoek betekent dat Durham nu getuigen kan oproepen, aanklachten kan indienen en onderzoekende ‘grote jury’s’ kan bijeenroepen.

Afgelopen dinsdag werd reeds bekend dat Durhams onderzoek flink werd uitgebreid na nieuw gevonden bewijs dat werd ontdekt tijdens een recente onderzoeksreis naar Rome, samen met justitieminister William Barr. Barr zou in Italië ambassadepersoneel hebben gevraagd om “een conferentiekamer om hooggeplaatste Italiaanse inlichtingendienst-agenten te ontmoeten waar hij zeker kon zijn dat niemand meeluisterde.”

Daar zouden Barr en Durham een tape hebben beluisterd met verklaringen van Joseph Mifsud, die naar verluidt ex-Trump-medewerker George Papadopoulos zou verteld hebben dat de Russen bewarend materiaal hadden tegen voormalig Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton.

Lees ook:

Trump zal niet meewerken aan “illegitiem” ‘impeachment’-onderzoek