De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (Rep.) en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) hebben na afloop van een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) in Ankara aangekondigd dat ze een tijdelijk staakt-het-vuren hebben bereikt in Syrië.

Het Turkse leger zal het offensief in Noord-Syrië 120 uur – of vijf dagen – staken, om de Koerdische YPG de tijd te geven om zich terug te trekken uit het gebied. Als de YPG zich tegen dan volledig heeft teruggetrokken tot 30 kilometer achter de Turks-Syrische grens, zou Turkije akkoord gaan met permanent staakt-het-vuren.

Sancties stoppen bij permanent staakt-het-vuren

Zodra een permanent staakt-het-vuren bereikt wordt, zou de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) de onlangs afgekondigde sancties tegen Turkije stopzetten. De Verenigde Staten zouden de terugtrekking van de YPG faciliteren.

“Geweldig nieuws uit Turkije. […] Miljoenen levens zullen gered worden”, schreef Trump op Twitter.