Sp.a-voorzitter John Crombez zal zichzelf naar alle waarschijnlijkheid niet opvolgen. Zo liet Crombez in interne vergaderingen verstaan dat hij niet zal deelnemen aan de voorzittersverkiezingen. “Hij gaf als verklaring op dat hij moe is en dat de afgelopen jaren slopend waren”, citeert De Morgen een parlementslid.

Dit najaar organiseren de socialisten hun voorzittersverkiezingen. Verschillende toppers – zoals sp.a-fractieleider Meryame Kitir en Mohamed Ridouani – verklaarden evenwel geen kandidaat te zijn. Tot voor kort mikte alleen de (vooralsnog) onbekende Hannes De Reu op de voorzittersstoel. Daar kwam met de kandidatuur van Vlaams fractieleider Conner Rousseau verandering in. De groep “Wij zijn socialisten” was evenwel niet tevreden met Rousseau en De Reu en komt met een eigen kandidaat: Christ’l Van der Paal.

Stapt ook Crombez nog in de race? Volgens De Morgen liet de huidige voorzitter op interne vergaderingen weten dat hij niet zal deelnemen aan de voorzittersverkiezingen. “Hij heeft er gezegd dat de kans zeer klein is dat hij kandidaat zal zijn”, stelt een parlementslid. “Hij gaf als verklaring op dat hij moe is en dat de afgelopen jaren slopend waren. Hij heeft ook van hot naar her gereden om alle afdelingen te bezoeken. Er was geen mosselsouper of beenhespfestijn waar hij niet aanwezig was, hij heeft zich volledig gesmeten voor het voorzitterschap”, klinkt het.

Toch nog een vierde kandidaat?

Naast Christ’l Van der Paal – de kandidaat die in het veld werd gestuurd door een donkerrood gedeelte van de basis – roert er zich in Vlaams-Brabant nog een andere kandidaat uit de basis. Zo zou Frank Stevens, de voorzitter van de gemeenteraad in Landen, volgens De Morgen een poging ondernemen. Wel zoekt hij nog naar een running mate.