Met de deadline van 21 oktober 2019 in zicht heeft CD&V ‘eindelijk’ twee kandidaten voor het voorzitterschap, namelijk Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka. Naast hun ACW-stempel zijn zowel Van Peteghem als Partyka burgemeester. Vooralsnog blijft het afwachten of er zich ook kandidaten van de rechtervleugel zullen aandienen.

Na de forse verkiezingsnederlaag – de christendemocraten verloren zo’n kwart van hun kiezers – werd er een interne werkgroep opgericht, de zogenaamde ‘twaalf apostelen’. In een lijvig rapport leverden de twaalf partijleden forse kritiek op de kopstukken, communicatie en structuren. De woordvoerder van deze groep van twaalf, Van Peteghem, zet alvast een stap naar voren. “We hebben een aantal aanbevelingen gedaan in dat rapport. Ik ben de beste garantie dat die ook worden uitgevoerd”, citeert VRT NWS de burgemeester van De Pinte.

Zijn lokale ervaring hoopt Van Peteghem aan te spreken. “In 2012 zijn we […] in de oppositie beland. Maar we hebben opnieuw 1 ploeg proberen te vormen en samen aan hetzelfde zeel getrokken. Ik denk dat dat ook op bovenlokaal niveau moet gebeuren: 1 ploeg maken die goed communiceert, die vernieuwt en dan zal dat vertrouwen zeker komen. Het vertrouwen in elkaar, maar ook in de kiezer”, stelt Van Peteghem.

Partyka: “Debat werd heel onderhuids gevoerd”

De tweede kandidaat, burgemeester van Tienen en Vlaams Parlementslid Partyka, is een verrassing. Naar eigen zeggen dacht ze ook nog maar een aantal dagen aan haar kandidatuur. “Eergisteren ben ik daarop beginnen broeden, gisteren heb ik dan de beslissing genomen”, citeert VRT NWS Partyka.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

De reden van haar kandidatuur? “Het debat werd heel onderhuids gevoerd. Er was allerlei geschuifel de laatste weken. Ik vind het geen goede zaak om die onderhuidse spanning te hebben. Voorzittersverkiezingen zijn een positieve zaak en ik vond dat ik een rol te spelen heb. CD&V is een sterk merk, alleen hebben we nood aan een duidelijkere en offensieve stijl”, klinkt het bij Partyka. Volgens de burgemeester van Tienen moeten de christendemocraten meer van hun eigen sterktes vertrekken.

Open verkiezingen

Doordat CD&V-kopstuk Hilde Crevits voor een post in de Vlaamse regering koos bestaan er geen ‘evidente’ kandidaten. Het gevolg? Ook de namen van verschillende ‘outsiders’ zoals Zeebrugs havenbaas Joachim Coens en ex-Unizotopman Karel Van Eetvelt circuleren. Oud-minister Koen Van den Heuvel en tevens partner van Partyka stond niet afkerig tegenover ‘voorzitter’ Van Eetvelt. “Ik denk dat hij zeker over de kwaliteiten beschikt om de partij te leiden”, liet Van den Heuvel in De Tijd optekenen. Naast de namen Van Eetvelt en Coens circuleren ook de namen van jongerenvoorzitter Sammy Mahdi en rebels Kamerlid Hendrik Bogaert.

Lees meer:

Outsider als CD&V-voorzitter? “Van Eetvelt kan partij leiden”