De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) – een intergouvernementele organisatie verbonden met de Verenigde Naties – is onlangs begonnen met de hervestiging van Somalische vluchtelingen in Duitsland. Daarvoor legde de organisatie een rechtstreekse vlucht in tussen Ethiopië en de EU-lidstaat. Midden november staat een tweede ‘hervestigingsvlucht’ gepland.

Het Duitse hervestigingsprogramma voorziet in het overbrengen van 500 vluchtelingen die in Ethiopische kampen verblijven. In oktober werden zo reeds 154 Somaliërs overgevlogen naar Duitsland, waaronder 63 mannen en 91 vrouwen. 47 van hen zijn nog minderjarig. Midden november zal de VN opnieuw een vliegtuig charteren. Deze keer om 220 vluchtelingen vanuit Afrika te hervestigen in Duitsland.

“Het is belangrijk dat we de vlotte hervestiging van vluchtelingen mogelijk maken door veilig vervoer te voorzien”, verduidelijkt Milun Jovanovic van IOM Ethiopië in een persbericht“We zijn blij dat vluchtelingen genoten hebben van deze gecharterde vlucht van vertrek tot aankomst, zonder heisa.”

Door EU gefinancierd

Uit cijfers van het Duitse Federale Bureau voor Migratie en Vluchtelingen blijkt dat vorig jaar zo’n 30% van de geregistreerde asielzoekers te kennen gaf met het vliegtuig naar het land te zijn gekomen

In oktober werden in het kader van hetzelfde hervestigingsprogramma ook twee vliegtuigen gecharterd door IOM met in totaal 42 Syrische vluchtelingen die verbleven in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Zij werden naar Roemenië – een andere EU-lidstaat – gevlogen. Ook hier staan in de toekomst nog extra vluchten gepland.

Het project om vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten in de EU te hervestigen met rechtstreekse vluchten is volledig gefinancierd door de EU. Dit met name via het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds (AMIF) dat de EU in 2014 opstartte om de migratiestromen efficiënter te beheren.