Vlaanderen zal aan Turkije voorlopig geen goederen leveren die voor militaire doelen kunnen worden gebruikt, zo communiceert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Wij zullen zolang het conflict daar duurt, die dossiers zeker niet goedkeuren zodanig dat er zeker geen leveringen vanuit Vlaanderen naar Turkije gaan”, citeert VRT NWS Jambon.

Alle waarschuwingen van Amerikaans president Donald Trump (Rep.) ten spijt: Turkije is – zo communiceerde Turks president Recep Erdogan (AKP) gisteren op Twitter – Noord-Syrië binnengevallen. De militaire operatie is – althans volgens Erdogan – gericht tegen de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, de Syrisch-Koerdische militie YPG en tegen de terroristen van IS. Het doel dixit Erdogan? “De creatie van een terreurcorridor aan de Turkse zuidgrens vermijden en vrede brengen in het gebied“. De operatie is evenwel controversieel, dit omdat Koerdische SDF-strijders fungeerden als grondtroepen in de strijd tegen de Islamitische Staat. Daarbij leden zij duizenden doden en gewonden. Zij worden nu aan hun lot overgelaten door de Amerikanen en Europeanen.

Geen materiaal voor Turkije

De Vlaamse regering schort vier lopende dossiers met betrekking tot ‘dual-usemateriaal’ op. Dit betreft materiaal dat zowel voor militaire als burgerlijke doelen kan worden aangewend. “Die dossiers wachten op erkenning. Ik heb die geblokkeerd en wij zullen zolang het conflict daar duurt, die dossiers zeker niet goedkeuren zodanig dat er zeker geen leveringen vanuit Vlaanderen naar Turkije gaan”, stelt Jambon tegenover VRT NWS. Naast Vlaanderen nam ook Finland eerder al een soortgelijke maatregel.