Komt er alsnog een deal bij de Brexit of niet? Op die vraag weet niemand het antwoord. Hoe dan ook, Vlaanderen wil zich op alle scenario’s voorbereiden en de Vlaamse regering heeft dan ook haar “noodplan klaar”. Dat stelt de kerngroep van de Vlaamse Brexit Taskforce aan BELGA

Of de Britten de Europese Unie nu met of zonder deal verlaten, de Brexit zal sowieso een impact hebben op Vlaanderen. Groot-Brittannië is een belangrijke handelspartner van Vlaanderen, maar door de Brexit zal die handel hoe dan ook afnemen. Bij een scenario met deal zou dat 1,8% van het Vlaams bbp kosten, wanneer er geen deal gevonden wordt zelfs 2,5%. In dat geval staan er ook 28.000 jobs op de helling.

Voorbereiden op alle Brexit-scenario’s

Omdat er heel wat onduidelijkheid is over hoe de Britten de EU uiteindelijk zullen verlaten, wil Vlaanderen zich voorbereiden op alle mogelijke scenario’s. Daarom werd de Vlaamse Brexit Taskforce opgericht door de Vlaamse regering. Vanmorgen kwam die taskforce samen om de laatste ontwikkelingen in het dossier te bespreken.  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en de andere aanwezigen laten weten klaar te zijn voor alle scenario’s. 

“We moeten alert zijn, ongeacht welk scenario. Dit gaat sowieso een impact hebben op de werking van de havens en op ons vervoer van en naar het VK. We willen niet buitenspel staan. We hebben een noodplan en communicatiestrategie klaar met betrekking tot de verschillende verkeersscenario’s en ook kunnen we anticiperen op mogelijke problemen op zee binnen de visserijsector”, aldus minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan Belga.

(Lees verder onder de tweet.)

Jambon wil ook na de Brexit gewoon een goede handelsrelatie onderhouden met Groot-Brittannië. “Hopelijk kunnen we snel werk maken van een zo ambitieus mogelijke toekomstige relatie met het VK. Ik blijf er bij de andere EU-lidstaten en instellingen op aandringen compenserende maatregelen te voorzien voor de economieën die (zelfs in het geval van een deal) het zwaarst door de brexit getroffen worden”, besloot Jambon.