De commissievergadering over de Vlaamse begroting is geschorst na een bommelding. Het gebouw wordt ontruimd. Dat rapporteert VRT NWS. Tijdens de commissiezitting waren de meerderheid en oppositie aan het debatteren over de recent vrijgegeven begrotingscijfers van Jambon I. De bommelding wordt ernstig genomen omdat het Koerdisch Instituut vandaag haar veertigste verjaardag vierde in het Vlaams Parlement. 

De bommelding kwam binnen op het Vlaams Parlement zelf. Dit telefonisch en in het Engels. “We doen nu een nazicht van alle ruimtes”, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie via de VRT. Het is de parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) die “heeft beslist om te evacueren”.

Gezien de geplande activiteiten vandaag, in het bijzonder de veertigste verjaardag van het Koerdisch Instituut, wordt de bomdreiging ernstig genomen. Het gebeurt regelmatig dat Turks-Koerdische twisten via de multiculturele realiteit in onze samenleving overwaaien.

Ook volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn er “ernstige aanwijzingen”, zo klinkt het. Want “zo een beslissing nemen we niet lichtzinnig. Men is nu het gebouw aan het sweepen.” Toch zou de “de situatie […] straks wel onder controle zijn”, gelooft Jambon.