Donderdag stelde de Brusselse regering een ingrijpend klimaatplan voor. Op het menu? Een slimme kilometerheffing en – tegen 2035 – een verbod op auto’s met verbrandingsmotoren. De rechts-nationalisten van het Vlaams Belang kunnen de maatregelen niet smaken en kondigen een belangenconflict aan. “Ondanks het feit dat Vlaanderen het Brussels Gewest royaal financiert met een jaarlijkse transfer van meer dan 1,5 miljard euro, spuwt het in de hand die het voedt”, klinkt het bij Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). 

Brussel hoopt tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn en presenteerde gisteren een omvangrijk plan dat daarvoor moet zorgen. Naast een focus op energiezuinige(re) gebouwen schenkt de Brusselse regering veel aandacht aan personenwagens. Zo moet er een slimme kilometerheffing en een verbod op auto’s met verbrandingsmotoren komen.

Claes: “Provocatie om de hardwerkende Vlaming in de portefeuille te raken”

Het rechts-nationalistische Vlaams Belang kan de voorstellen allerminst smaken. “Ondanks het feit dat Vlaanderen het Brussels Gewest royaal financiert met een jaarlijkse transfer van meer dan 1,5 miljard euro, spuwt het in de hand die het voedt”, stelt Vlaams Parlementslid Claes tegenover Het Nieuwsblad. Dat – in tegenstelling tot Vlamingen – de kilometerheffing voor de Brusselaars fiscaal zal worden gecompenseerd, is volgens het Vlaams Belang-parlementslid een “provocatie” met maar een doel: “de hardwerkende Vlaming in de portefeuille raken”.

“Wij zijn nu al kampioen inzake rekeningrijden. Met 20 miljard aan autobelastingen wordt de automobilist nu al uitgeperst als een citroen. Daar doet Brussel nu nog een schepje bovenop. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen”, stelt Claes. Het Vlaams Belang-parlementslid zal tegen het plan een belangenconflict indienen. Tevens moet Vlaanderen, volgens Claes, de pendeldotatie die Brussel ontvangt afschaffen.

Wel denkt het Vlaams Belang-parlementslid dat “dit rondje autopesten […] in hun gezicht [zal] ontploffen, aangezien het bedrijven – nog meer dan vandaag – zal stimuleren om uit Brussel weg te trekken”.