Afgelopen zaterdag betoogde Vlaams Belang, samen met buurtbewoners, in het Limburgse Bilzen tegen de komst van een nieuw asielcentrum. De buurtbewoners vrezen dat dit de veiligheid in hun gemeente niet ten goede zal komen. “Onze fractie steunt de verontruste buurtbewoners. We houden hier een statische protestactie aan het gebouw”, aldus kopstuk Annick Ponthier (Vlaams Belang) aan Het Laatste Nieuws.

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land jaar na jaar stijgen. Asielzoekers worden tijdens hun asielprocedure in een asielcentrum geplaatst of krijgen een OCMW-woning ter beschikking, maar die zijn inmiddels bijna allemaal volzet. Daarom moesten de afgelopen weken en maanden al extra tijdelijke opvangcentra in onder meer Lommel en Deurne geopend worden. Vakantieparken werden zelfs gevraagd hun park ter beschikking te stellen voor asielzoekers.

Vlaams Belang “steunt de verontruste buurtbewoners”

Maar ook dat volstaat nog niet. Tot op heden kampt Fedasil nog steeds met een tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers, waardoor er nog steeds naar oplossingen gezocht wordt. Daardoor moeten over heel België nieuwe asielcentra geopend worden. Eén daarvan zou over enkele weken in het Limburgse Bilzen de deuren openen.

Maar niet iedereen in de buurt is even opgezet met de komst van een nieuw asielcentrum in hun achtertuin. Daarom werd er zaterdag een betoging georganiseerd, onder leiding van de lokale Vlaams Belang-afdeling. “Onze fractie steunt de verontruste buurtbewoners. We houden hier een statische protestactie aan het gebouw”, aldus kopstuk Annick Ponthier (Vlaams Belang) aan Het Laatste Nieuws.

Buurtbewoners zouden naar verluidt bezorgd zijn over een toenemende onveiligheid in hun anders altijd rustige gemeente, iets wat Annick Ponthier onderschrijft. “Spouwen is een deelgemeente waar het rustig wonen is en we willen dit graag zo houden”, klinkt het. Ze verwijst tot slot naar het falende federale asielbeleid en vindt niet dat kleine en middelgrote gemeenten daarvan de gevolgen moeten dragen.