De afgelopen twee dagen vonden er grootschalige betogingen plaats in Irak. Daarbij vielen tot nu toe zeker zeven doden. In verschillende Iraakse steden – met inbegrip van de hoofdstad Bagdad – geldt nu een avondklok.

De betogers protesteren tegen een gebrek aan werkgelegenheid, slechte dienstverlening en corruptie. Er vielen zeker zeven doden en honderden gewonden. In de Iraakse hoofdstad Bagdad geldt een avondklok, net als in drie andere steden. In sommige gebieden werd de internettoegang geblokkeerd.

Regering belooft onderzoek

De betogingen zijn de grootste sinds de regering van premier Adel Abdul Mahdi vorig jaar aantrad. De betogingen worden voornamelijk via sociale media georganiseerd en lijken geen georganiseerd leiderschap te hebben. 

Abdul Mahdi zei het geweld te betreuren en beloofde een onderzoek naar de “redenen” achter de betogingen. “De verwondingen onder de demonstranten, onze zonen en de veiligheidstroepen en de vernieling en plundering van openbare en particuliere eigendommen bedroeven me en breken onze harten”, klinkt het.

Precaire situatie in Irak

Na de Amerikaanse invasie in 2003 werd Irak het toneel van burgeroorlogen en meerdere opflakkeringen van sektarisch geweld, zoals de opkomst van de Islamitische Staat. De situatie in het land is nog altijd precair en de jongerenwerkloosheid bedraagt momenteel ongeveer 25%.

Vorig jaar was de zuidelijke stad Basra reeds het toneel van wekenlang protest over onveilig drinkwater, slechte stroomvoorzieningen, werkloosheid en corruptie. Daarbij werden verschillende regeringsgebouwen in brand gestoken.