Het Europees Parlement in Straatsburg heeft donderdag een resolutie verworpen waarin EU-lidstaten meer wordt opgeroepen om meer inspanningen te leveren voor de zogenaamde ‘search and rescue’ van migranten op zee. De resolutie werd nipt verworpen met slechts twee stemmen. De centristische EVP, de conservatieve ECR en het rechtsnationalistische ID trokken allen aan hetzelfde zeel en stemden tegen.

De linkse resolutie bevat een hele lijst aan pro-migratiemaatregelen. Zo zouden de lidstaten meer inspanningen moeten leveren om zogenaamde ‘search and rescue’-missies in de Middellandse Zee te ondersteunen of uit te voeren. Daarnaast werd er gevraagd om meer legale migratieroutes naar de EU en meer gedwongen herverdeling van migranten tussen de EU-lidstaten.

Samenwerking over rechts

Ook werd opgeroepen om de Libische migrantenkampen te sluiten en om de migranten daar naar Europa te halen. Tot slot roept men op om NGO’s niet te “criminaliseren” en om lidstaten te verplichten om hun havens voor hen open te stellen.

De resolutie werd nipt verworpen met slechts twee stemmen. Opmerkelijk was dat de centristische EVP, de conservatieve ECR en het rechtsnationalistische ID allen aan hetzelfde zeel trokken en tegenstemden, met inbegrip van de Vlaamse leden CD&V, N-VA en Vlaams Belang. De liberalen – waaronder Open Vld – stemden vóór de resolutie.

“Vandaag is duidelijk geworden dat de rechtse fracties bereid zijn hun wettelijke en morele verplichtingen op te geven. Zij handelen niet op verantwoorde wijze om levens op zee te redden. Extreemrechtse fracties wijzen onze aanpak vaak af, maar het is buitengewoon teleurstellend dat zelfs leden van het Europees Parlement van centrumrechts geen enkel gevoel van solidariteit delen”, zegt Juan Fernandez López Aguilar (S&D).