De rechtsnationalistische oppositiepartij Vlaams Belang heeft een wetsvoorstel ingediend in de Kamer dat bepaalt dat Belgische Turken of andere allochtonen die hun legerdienst doen in een land van herkomst behorende tot de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, hun Belgische nationaliteit zouden verliezen. “Wie gaat vechten in een leger van een land waarvan de waarden haaks op de onze staan, heeft hier geen plaats meer”, vertelt partijvoorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken via BELGA en een persmededeling.

Van Grieken doet zijn uitspraken enkele dagen nadat de Turkse staat Syrië opnieuw is binnengevallen. Dit in strijd tegen de Koerdische SDF-milities. Die militaire operatie wekt veel afgrijzen in het Westen, behalve bij de Turkse diaspora waar veel steun wordt geuit, ook in onze contreien.

Vechten voor ander land? Dan mag je ook die nationaliteit exclusief omarmen, zegt Vlaams Belang

Tal van Belgische Turken doen zelfs dienst in het Turkse leger als gevolg van de dienstplicht. De Turks-Belgische rapper ‘BizzyBlaza’ is zo bijvoorbeeld teruggekeerd naar Turkije om er te gaan vechten tegen de Koerden. Hij pakte hiermee zelfs uit op socale media. En eerder deze week deden jonge voetballertjes van een Turkse voetbalploeg uit Beringen na hun overwinning een militaire groet ter ere van de Turkse staat en hun offensief. De ploeg deelde de beelden op sociale media. “Een cadeau voor onze soldaten”, klonk het.

“Het is duidelijk dat de dubbele nationaliteit leidt tot belangenconflicten. Tijd dat men er dan ook komaf mee maakt. Vlaams Belang wil alvast het voortouw nemen”, zegt Kamerfractieleidster Barbara Pas in reactie. Partijvoorzitter en Kamerlid Van Grieken treedt bij: “Wie voor een leger van een land gaat vechten waarvan de waarden haaks op de onze staan, dient zijn staatsburgerschap te verliezen.”

Specifiek viseert Vlaams Belang de krijgsmachten die behoren tot lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.