Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken spreekt tegenover weekblad Humo de stelling van de Zweedse partijen – dat de vingerafdrukken van het Vlaams Belang niet op het regeerakkoord staan – tegen. Wel werden, tot spijt van Van Grieken, sommige maatregelen te hard afgezwakt of halfslachtig doorgevoerd. “Wij zijn de architect die de plannen heeft getekend voor een sterk en mooi gebouw, en de N-VA is daarmee naar twee slechte aannemers gestapt, die iets zullen neerzetten dat er van ver op lijkt”, stelt de Vlaams Belang-voorzitter tegenover Humo.

N-VA, CD&V en Open Vld zijn het over één zaak roerend eens: de vingerafdrukken van het Vlaams Belang staan niet op het (fors strengere) regeerakkoord. “De lijn van het regeerakkoord is helder en liberaal: als je deel wil uitmaken van onze samenleving, ben je meer dan welkom. Maar het is niet vrijblijvend. Voor wat hoort wat”, liet Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten tegenover De Tijd optekenen.

Zelf ziet het rechts-nationalistische Vlaams Belang dat anders. “Wij zijn de architect die de plannen heeft getekend voor een sterk en mooi gebouw, en de N-VA is daarmee naar twee slechte aannemers gestapt, die iets zullen neerzetten dat er van ver op lijkt. Zo hopen ze in de buurt te komen van wat de kiezer wil. Maar het regeerakkoord blijft te veel steken in symbolen”, stelt voorzitter Van Grieken tegenover Humo.

Sterker nog, de Vlaams Belang-voorzitter omschrijft het controversiële 70-puntenplan als “visionair”. “Dat plan werd destijds verketterd, maar als je het leest met de bril van 2019, zie je dat het visionair was om de migratie­ en samenlevings­problemen onder controle te krijgen”, klinkt het. Meer concreet werden terug­keerpremies, inburgeringsexamens, het verbod op onver­doofd slachten en gesloten centra voor asielzoekers al ingevoerd. Jan Jam­bon voert nu ook punt één uit: de afschaffing van het gelijkekansencentrum Unia”, stelt Van Grieken tegenover Humo. Dat laatste dient evenwel genuanceerd te worden. Zo zal de Vlaamse regering een Vlaams gelijkekansencentrum oprichten. 

Van Grieken: “Ik mis com­munautaire ambities”

Het probleem van Van Grieken met het regeerakkoord? Verschillende maatregelen werden “halfslach­tig” doorgevoerd. De Vlaams Belang-voorzitter verwijst in dit verband naar het hoofddoekenverbod in het gemeenschaps­onderwijs. Van Grieken zou dit ook in het katholiek onderwijs willen doorvoeren. “Ik ben ook benieuwd hoe streng het inburgeringsbeleid van Bart Somers zal zijn, de grootmoefti van de diversiteit. De N-­VA zal daar veel ruzie over moeten maken”, klinkt het.

Tevens mist Van Grieken “com­munautaire ambities”. “We hebben een commissie van professoren nodig die de on­afhankelijkheid voorbereidt. Wallonië heeft een plan B klaar, wij niet”, aldus de Vlaams Belang-voorzitter.

Lees meer:

Vlaanderen kan Unia pas binnen vier jaar verlaten