Opnieuw hebben de voetballers van de Turkse nationale ploeg hun omstreden militaire groet gebracht tijdens een wedstrijd. Dat deden ze enkele dagen geleden ook al, met de boodschap dat ze “de overwinning opdragen aan de dappere soldaten en medemartelaren”. Er kwam vele kritiek op het politiek gebaar en UEFA startte een onderzoek. Dat de spelers nu opnieuw die groet brachten, wordt dan ook gezien als een provocatie. 

Enkele dagen geleden viel het leger van Turks president Recep Tayyip Erdogan het noorden van Syrië binnen. Daar vechten ze tegen de Koerdische strijdkrachten, die er de macht hebben sinds ze terreurgroep Islamitische Staat verslagen hebben. Erdogan vindt dat de Koerden “terroristen” zijn en wil hun macht nu voorgoed breken, zodat ook de Koerden in Turkije het land verlaten.

Match onder hoogspanning na eerdere militaire groet

Erdogan en het Turkse leger krijgen daarbij steun uit onverwachte hoek. De voetballers van de Turkse nationale ploeg brachten maandagavond tijdens hun wedstrijd in en tegen Frankrijk immers opnieuw hun militaire groet. Het omstreden gebaar wordt gezien als een regelrechte provocatie, aangezien de wedstrijd tegen Frankrijk al onder hoogspanning stond door die militaire groet. 

Tijdens de vorige wedstrijd van Turkije in Albanië hadden de spelers van Turkije diezelfde militaire groet al eens gebracht. Na de wedstrijd werd een foto daarvan verspreid via het officiële Twitteraccount van het nationale elftal met de boodschap dat ze “de overwinning opdragen aan de dappere soldaten en medemartelaren”. De Franse politiek had daarover haar ongenoegen laten blijken en Franse politici daagden daardoor niet op voor de wedstrijd. 

UEFA startte inmiddels een onderzoek naar het militair saluut van de Turkse spelers. Het refereren aan politiek of religie verboden is immers volgens de regels van UEFA.